Es redueix a la meitat la mortalitat per ictus isquèmic greu amb un nou tractament

aèries HUB (44)Un tractament de nova generació aconsegueix tractar pacients amb ictus isquèmic –el tipus que representa el 85% d’ictus­– de manera més eficaç. Els resultats dels assajos clínics han demostrat que la nova tècnica no només redueix a la meitat la mortalitat per ictus isquèmic, sinó que més del 50% de persones afectades per aquest trastorn recuperen la independència funcional; és a dir, un cop curats poden tornar a fer vida normal i valer-se per si mateixes. Fins ara, només el 15% d’aquests pacients es recuperaven en les mateixes condicions. 

El tractament endovascular, també anomenat trombectomia, que s’ha començat a aplicar de manera habitual des de fa un mes, permet tractar pacients que presenten una oclusió vascular cerebral i no han respost als tractaments trombolítics o que no se’ls ha pogut administrar per contraindicacions. “L’ús estandarditzat del tractament endovascular millorarà el pronòstic dels pacients amb ictus isquèmics greus, ja que d’aquesta manera s’aconsegueix una recanalització ràpida i eficaç d’un vas que presenta una oclusió vascular”, explica el Dr. Pere Cardona, responsable de la Unitat d’Ictus del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge. La tècnica consisteix a curar l’obstrucció de l’artèria que ha causat l’ictus introduint un stent per mitjà d’un catèter. “Per indicar i aplicar aquest tractament es necessita alta tecnologia i coneixements actualitzats”, indica.

L’Hospital Universitari de Bellvitge organitza el pròxim 26 de març una jornada sobre patologia vascular cerebral on es presentaran les tècniques més innovadores en el diagnòstic i tractament de l’ictus. Adreçada a tots els professionals que intervenen en el trastorn, com són els d’atenció primària, urgències i el SEM, l’objectiu és donar a conèixer les novetats de què disposa l’hospital de referència en el tractament de l’ictus per a una extensa àrea que compren l’eix Sud de Catalunya, Tarragona i Tortosa. “És molt important que els metges d’urgències i de l’atenció primària, que són els primers a visitar el pacient, coneguin els nous tractaments que ofereixen els hospitals de tercer nivell i, així, saber quina és la millor via per a cada tipus de cas”, indica el Dr. Cardona.

Una altra de les innovacions en el tractament de l’ictus és l’administració de nous fàrmacs anticoagulants per a persones amb fibril·lació auricular. Aquests fàrmacs orals prevenen els embolismes cerebrals i sistèmics associats a aquest tipus d’arítmia de manera més efectiva i segura. “A més de tenir un efecte immediat, presenten nivells més estables en el pacient, ja que els seus efectes no s’alteren per factors externs, com poden ser l’alimentació o la ingesta d’altres medicaments”, explica el Dr. Cardona.

L’Hospital Universitari de Bellvitge és l’hospital de Catalunya que ha realitzat més tractaments endovasculars en l´ictus isquèmic en els últims quatre anys. L’ictus isquèmic representa la primera causa de mort en dones i la segona en homes al nostre país i que any rere any augmenta a causa de l’envelliment de la població. Per a prevenir-lo, es recomana portar una dieta variada i saludable, fer exercici i abandonar els hàbits pocs saludables com l’alcohol i el tabac.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.