Un total de cinc iniciatives impulsades per professionals de l’Institut Català de la Salut han rebut el reconeixement públic del Ministeri de Sanitat per la seva capacitat de donar un millor servei a la ciutadania dins la seva especialitat. Les cinc experiències són les següents:
Programa de realització de les altes en el puerperi de baix risc per part de la llevadora (Hospital Universitari Vall d’Hebron): El Programa, en el qual s’han implicat tots els professionals de l’Àrea Maternoinfantil, ha permès formar les llevadores perquè puguin donar l’alta a les dones que hagin donat a llum i que presentin un nivell de risc baix. Sempre sota supervisió d’un professional mèdic. A la vegada, ofereixen a les mares formació sobre l’alletament matern, el puerperi i els senyals d’alerta a tenir en compte en els nadons. En tot cas, es garanteix la continuïtat de l’assistència sanitària mitjançant els centres d’assistència primària de la zona.
El part a l’aigua, una millora en l’atenció al naixement (Hospital Verge de la Cinta de Tortosa): La implantació del part a l’aigua ha estat progressiva, des de l’any 2007, amb els objectius d’oferir una alternativa diferent en l’atenció al part, satisfer la demanda de les dones que desitgen un part a l’aigua, i comparar les diferències entre els tipus de part i els traumatismes perineals entre les dones que fan servir hidroteràpia i les que no la utilitzen.
Canviem-ho: Coresponsabilitat i paternitat responsable. Intervenció grup en homes futurs pares de Barcelona (Atenció Sexual i Reproductiva del CAP Sant Andreu): El projecte dóna recursos i resol els dubtes més freqüents als homes que estan a punt de tenir un nadó. El grup ofereix un espai per reflexionar i compartir experiències que els ajudin a viure millor la seva paternitat i a implicar-se en les tasques de cura, juntament amb la seva parella.
Implantació de l’atenció per videoconferència durant l’embaràs i el part (ASSIR diversos territoris): Aquest tipus de consulta posa en contacte visual les dones i les seves llevadores per Internet a través del programa gratuït Skype, que permet mantenir videotrucades en temps real.
Consulta virtual dirigida a joves (Web Sexe Joves). Aquest portal de Canal Salut ofereix informació sobre salut sexual, adreçada a joves de 14 a 25 anys, elaborada gràcies a la tasca de professionals d’Atenció a la salut sexual i reproductiva.