Els adolescents amb TDAH resistents a la medicació redueixen els símptomes amb un tractament psicològic grupal

16607249550_c0f60d7d50_cInvestigadors del grup de Psiquiatria, Addiccions i Salut Mental del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han aconseguit reduir els símptomes dels adolescents medicats per Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat (TDAH), mitjançant un tractament cognitiu conductual en modalitat de grup. Els resultats del tractament psicològic han estat publicats a la revista més prestigiosa en el camp de la psiquiatria juvenil, el Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.
L’estudi liderat al VHIR es va dur a terme a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i a l’Hospital Clínic entre abril del 2012 i maig del 2014 sobre 119 adolescents d’entre 15 i 21 anys, tractats amb algun dels dos medicaments que s’utilitzen contra el TDAH. Tots els pacients van continuar amb la medicació, però prop de la meitat van rebre la teràpia cognitiva conductual, i la resta va continuar simplement amb les visites rutinàries a psiquiatria.

En finalitzar el tractament psicològic, que consistia en 12 sessions en grup d’una hora a la setmana, els joves van aconseguir reduir els símptomes del trastorn. “Amb el tractament cognitiu conductual grupal podem reduir els símptomes dels adolescents amb TDAH greu, especialment els d’inatenció i impulsivitat”, assegura el Dr. Josep Antoni Ramos Quiroga, director de l’estudi i coordinador del programa del TDAH de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Segons l’investigador del VHIR, el tractament psicològic té sentit perquè “amb la medicació pots incrementar la capacitat dels pacients, i fer que mantinguin millor l’atenció i que redueixin la impulsivitat; però amb el medicament no aconsegueixes ajudar-los a organitzar-se suficientment”.

L’objectiu del tractament psicològic era precisament proporcionar als adolescents estratègies i habilitats per compensar els seus símptomes, ja siguin cognitius o conductuals. Les 12 sessions es van dividir en dos mòduls, dirigits per Raquel Vidal, investigadora Río Hortega al VHIR en el moment de l’estudi i psicòloga clínica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Al primer mòdul van oferir estratègies per controlar la impulsivitat: tècniques d’autocontrol, identificació de detonants i signes d’alarma per regular la ira, habilitats interpersonals per acceptar les crítiques, maneig de la frustració i estratègies de motivació. D’altra banda, el segon mòdul es va centrar en les tècniques per mantenir l’atenció: estratègies per planificar, solució de problemes i presa de decisions, capacitat per ajornar esdeveniments, i habilitats per reduir distraccions i pensaments que distreuen. Totes les tècniques utilitzades van ser recopilades a la primera part de llibre ‘Tratamiento cognitivo-conductual para adolescentes con TDAH y consumo de cannabis’, publicat l’any 2014.

El TDAH és un trastorn del neurodesenvolupament que afecta entre el 3 i el 5% de la població durant la infància, i es manté en més de la meitat dels pacients durant l’adolescència. Els símptomes més comuns són la inatenció, desorganització, manca de control dels impulsos, inestabilitat emocional, hiperactivitat, i fins i tot, símptomes negativistes desafiants. La persistència al TDAH durant l’adolescència està associada a un baix rendiment acadèmic, dificultats a l’hora de mantenir relacions interpersonals, abús de drogues i riscos en la conducció i en les relacions sexuals.

El present estudi és innovador perquè ha utilitzat la mostra més gran investigada fins ara en adolescents amb TDAH en l’àmbit psicològic, i s’ha centrat en la teràpia de grup entre els mateixos pacients, sense involucrar a la família ni a l’escola en el tractament.

Donat l’èxit dels resultats, els investigadors i especialistes del Vall d’Hebron continuen impartint aquestes sessions a adolescents amb TDAH i estudien com adaptar-les a pacients amb altres trastorns del neurodesenvolupament com la síndrome de Tourette.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.