El Ministeri de Sanitat reconeix l’Hospital Verge de la Cinta per la implantació del part a l’aigua

Premi HTVC 3L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta va ser reconegut ahir a Madrid, durant la I Jornada de Buenas Prácticas del Sistema Nacional de Salud celebrada pel Ministeri de Sanitat, per haver desenvolupat durant els darrers anys la implantació del part a l’aigua i haver millorat l’atenció al naixement. La directora d’Infermeria de l’hospital tortosí, Sra. Blanca Cuevas, i la coordinadora d’infermeria de l’àrea obstètrica, Sra. Núria Colomé, van ser presents en l’acte per rebre el diploma acreditatiu.

La implantació del part a l’aigua ha estat progressiva, des de l’any 2007, amb els objectius d’oferir una alternativa diferent en l’atenció al part, satisfer la demanda de les dones que desitgen un part a l’aigua, i comparar les diferències entre els tipus de part i els traumatismes perineals entre les dones que fan servir hidroteràpia i les que no la utilitzen.

L’avaluació dels parts a l’HTVC durant els darrers anys mostra que s’ha produït un augment dels parts naturals (37% al 2010 i 57% al 2013), tot i que dins d’aquest grup han disminuït lleugerament els parts a l’aigua (16% al 2010 i 13% al 2013), probablement pels criteris d’inclusió i exclusió dels protocols del part a l’aigua i per la disminució del número de dones provinents d’altres països. Amb tot, la xifra de parts a l’aigua es manté en uns 40 anuals. A més, els resultats derivats de l’avaluació mostren que amb els parts a l’aigua augmenta el percentatge de mantenir íntegre el perineu de la dona després del part, i disminueix el percentatge de patir un esquinçament.

L’evolució d’aquest projecte segueix la següent cronologia: l’any 2007 es va nomenar, per primera vegada, una coordinadora llevadora a la sala de parts amb els objectius de realitzar formació estratègica en l’atenció al part natural, i adequar estructural i funcionalment la nova àrea de parts; l’any 2008, s’inicia un període de formació de llevadores i d’auxiliars, que va ser clau per creure en la possibilitat de realitzar el projecte; i l’any 2009 tot el servei del paritori es va involucrar a l’hora de realitzar un curs d’àmbit territorial dedicat al part natural.

L’any 2010, s’inaugura la nova àrea de parts, preparada per poder assistir tot tipus de parts, i el 5 de juliol d’aquell any es realitza el primer part a l’aigua, i des d’aquest dia fins a finals de 2010 es fan 70 parts a l’aigua, amb un grau de satisfacció de les dones d’un 9 sobre 10. L’any 2011, el treball “Hem millorat el temps de dilatació dins de l’aigua?” rep un premi a les XXVII Jornades Mèdiques celebrades a les Terres de l’Ebre. L’any 2012, l’ICS amplia l’oferta de maternitats amb opcions per a les dones que desitgin un part natural. En un any, un 18% més de dones demanen tenir un part natural en un entorn hospitalari. Finalment, l’any 2013, un equip de llevadores de l’Hospital Verge de la Cinta imparteix formació del part a l’aigua en l’Hospital Clínic de Barcelona.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.