Vall d’Hebron, líder a Catalunya en reseccions pulmonars per videotoracoscòpia

150123_lobectormia_laparoscopica_toracica_61CEl Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron lidera la utilització a Catalunya de la tècnica de la videotoracoscòpia per al tractament quirúrgic de les reseccions pulmonars. Des del gener del 2011 s’han realitzat 102 operacions, de les quals, 84 han estat lobectomies, és a dir, han implicat l’extirpació d’un lòbul del pulmó. És ja un dels centres amb més experiència a Catalunya. La videotoracoscòpia és la tècnica escollida de forma habitual per a les reseccions pulmonars al centre hospitalari gràcies als seus avantatges sobre les pràctiques anteriors, que obligaven a fer una incisió d’entre 15 i 20 centímetres. En aquests moments, el grau d’expertesa dels cirurgians de la Vall d’Hebron els permet operar realitzant només petites incisions, a través de les quals introdueixen al cos fins a quatre instruments quirúrgics.  Un 30% dels pacients que són tractats al Servei de Cirurgia Toràcica de Vall d’Hebron poden beneficiar-se d’aquesta tècnica.

La major part són casos de càncer de pulmó, tot i que també es poden tractar altres patologies. Es requereix que es trobin en un estadi inicial, amb un tumor localitzat perifèricament i de petites dimensions. La videotoracoscòpia permet reduir el dolor postoperatori als pacients i el temps d’ingrés hospitalari. També provoca un menor sagnat i té una menor repercussió sobre la mecànica ventilatòria. Afecta, per tant, menys el sistema immune i permet que el pacient recuperi més aviat la seva activitat habitual.  

Alt grau d’especialització 

Les reseccions pulmonars per mitjà de videotoracoscòpia fan necessari un alt grau d’especialització dels professionals. A l’Hospital Vall d’Hebron hi ha tres cirurgians toràcics preparats per utilitzar aquesta tècnica, després de rebre formació específica en cirurgia mínimament invasiva a centres de l’Estat i internacionals. El Servei de Cirurgia Toràcica manté un programa de formació continuada en aquest àmbit per ampliar la seva utilització a la resta dels seus membres. Els fruits d’aquest procés han permès ja reduir de tres a dos les incisions que cal fer per operar els pacients. A més, durant l’any 2014, només en un 11% dels casos tractats ha calgut passar de la videotoracoscòpia a la tècnica de la cirurgia oberta.

El Servei de Cirurgia Toràcica 

El Servei de Cirurgia Toràcica, des de la seva fundació l’any 1969, realitza una atenció integral de la persona que pateix una malaltia quirúrgica del tòrax i ofereix la màxima qualitat i excel·lència. És un servei de referència en càncer de pulmó, ja que tracta de manera multidisciplinària aquesta malaltia. Fou el primer servei a realitzar, l’any 1990, un trasplantament pulmonar amb èxit a l’Estat. Actualment és centre de referència nacional en trasplantament pulmonar d’adults i infants.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.