El preoperatori en línia de l’Hospital de Viladecans guanya el 1r Premi a la Millor Experiència Innovadora de l’ICS

guanyador innovacióL’experiència “Preoperatori en línia. Infermeria i anestèsia” ha resultat la guanyadora del 1r Premi a la Millor Experiència Innovadora a l’Institut Català de la Salut. El seu autor, Domingo Blanco, cap del Servei d’Anestèsia de l’Hospital de Viladecans, podrà escollir entre l’assistència a un congrés sobre innovació o bé una estada en un centre d’innovació de la seva especialitat. Blanco també és el coordinador del grup de treball corporatiu del preoperatori no presencial que incorpora la resta d’hospitals de la institució.

El projecte guanyador desenvolupa un circuit preoperatori, que lideren els professionals del Servei d’Anestèsia, utilitzant les noves tecnologies informàtiques per tal d’estalviar duplicitat de proves complementàries i reduir desplaçaments dels pacients.

Tots els pacients que requereixen ser intervinguts són valorats a distància gràcies a la informació recollida a la història clínica. Si els pacients ja disposen d’una analítica, un electrocardiograma i una radiografia de tòrax recents, la consulta preoperatòria no requereix una valoració presencial i es fa de manera telefònica per confirmar les dades i informar de la tècnica anestèsica.

Blanco ha explicat que en un any el nombre de visites presencials s’ha reduït un 78,98%. D’aquesta manera, el nombre d’analítiques ha disminuït en un 87,89%, els electrocardiogrames en un 94% i les radiografies de tòrax en un 99,1%.

També ha exposat que el consentiment informat es lliura en les consultes quirúrgiques perquè el pacient pugui llegir-lo al seu domicili i signar-lo a l’ingrés.

Més enllà dels resultats assistencials, Blanco ha destacat que aquesta iniciativa ha demostrat un alt grau de satisfacció tant dels usuaris com dels professionals. A més, representa una potenciació del rol d’infermeria en els processos assistencials.

Més de 600 professionals comparteixen experiències innovadores

Els objectius d’aquesta 1a Jornada d’Innovació a l’ICS, a la qual han assistit més de 600 professionals, han estat conèixer la situació de la innovació a l’ICS, donar a la innovació la importància que mereix dins l’organització i compartir les iniciatives que s’estan duent a terme en els diferents dispositius de salut del territori.

Al llarg del matí s’han exposat les deu iniciatives finalistes, escollides entre les 388 presentades. Els projectes presentats es desenvolupen en cinc àmbits de treball: mètodes preventius, terapèutics o pal·liatius; millora de processos clau, de suport i estratègics, i promoció de la salut i l’autonomia de pacients i cuidadors; tecnologies sanitàries, dispositius mèdics i clínics, i mètodes diagnòstics; tecnologies de la informació i la comunicació i big data; i aprenentatge, coneixement i gestió de persones.

A banda d’aquestes experiències, la Jornada ha inclòs la conferència “La innovació: factor clau per al futur de la sanitat”, a càrrec del professor Enric Barba, doctor en enginyeria de telecomunicació i màster en gestió i organització d’empreses per la Universitat Politècnica de Catalunya. A més, s’ha celebrat una taula rodona sobre com convertir les idees en un millor servei a les persones.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.