L’Equip d’Atenció Primària de Capellades reuneix una trentena d’assistents en una xerrada sobre trasplantaments

Xerrada sobre trasplantaments a CapelladesGairebé una trentena de persones ha assistit a la xerrada sobre trasplantaments “Segona mà, una vida o més…”, organitzada per l’Equip d’Atenció Primària (EAP) de Capellades de l’Institut Català de la Salut, amb motiu del Dia Nacional del Trasplantament. La xerrada, en què ha col·laborat l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), ha estat a càrrec de la infermera Francina Travesset i de la metgessa de família Marta Sagarra, i també hi ha participat un pacient trasplantat de pulmó, que ha explicat la seva experiència.

A la sessió, hi ha hagut moments molt emotius i ha servit per informar i sensibilitzar els assistents sobre diferents temes relacionats amb els trasplantaments: la història d’aquest tipus d’operacions, les característiques dels donants i els receptors, la qualitat de vida dels pacients trasplantats, la diferència entre la donació d’òrgans i la de teixits, la gran coordinació entre els diferents nivells assistencials que és necessària en els trasplantaments, els hospitals autoritzats per fer l’extracció i el trasplantament d’òrgans i teixits, la investigació en teràpia genètica i cel·lular, les associacions de trasplantats, etc. També s’hi han donat dades que reflecteixen que Catalunya se situa per sobre de la mitjana europea i americana en donació d’òrgans i que el 2014 es va batre un rècord històric, amb la realització de 908 trasplantaments. Així mateix, s’ha destacat que un sol donant pot salvar sis vides.

A 31 de desembre del 2014 hi havia 1.356 persones en llista d’espera per a un trasplantament. Precisament, aquest any se celebrarà el 50è aniversari del primer trasplantament de ronyó de l’Estat espanyol, que s’ha fet a l’Hospital Clínic de Barcelona.

Les responsables de la xerrada han destacat la gran tasca que es fa des de l’OCATT i les associacions de pacients trasplantats i han explicat que a la xerrada s’han produït situacions molt emotives per la presència entre el públic d’una dona de 41 anys trasplantada de fetge i de dos familiars del primer pacient trasplantat de pulmó a Catalunya. Les professionals de l’EAP de Capellades afegeixen que “la xerrada ha servit per reflexionar sobre el fet que tots som susceptibles tant de ser donants com de ser receptors. És un tema important, que s’ha d’haver parlat abans amb la família”.

Al final de la xerrada s’han repartit carnets de l’OCATT per animar els assistents a fer-se donants. Les persones que vulguin sol·licitar aquests carnets poden adreçar-se al CAP de Capellades.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.