Reconeixement internacional per a la infermeria de l’Hospital Vall d’Hebron

150219_Acte_acreditació_infermeria__11CL’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha estat reconegut com a Centre Compromès amb l’Excel·lència en Cures d’Infermeria, una acreditació que reconeix l’alt grau de qualitat de la seva infermeria, pel compromís de posar en marxa guies de bones pràctiques elaborades per la prestigiosa Registered Nurses Association of Ontario (RNAO), l’Associació d’Infermeres d’Ontàrio (Canadà), amb més de 60.000 persones afiliades, i un autèntic referent internacional en aquest àmbit professional. L’RNAO ha creat un programa anomenat Best Practices Spotlight Organizations (BPSO), dedicat a la implementació d’aquestes guies, coordinat a l’Estat per l’Investen-ISCIII. Dins el programa, Vall d’Hebron és el primer centre de Catalunya a aconseguir aquesta acreditació, que també rebran altres set hospitals de l’Estat. Fins ara l’han assolit centres de tot el món com el Mount Sinai de Toronto o el St. Joseph’s Health Care London.  

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha aconseguit l’acreditació després de tres anys d’intens treball que ha implicat a més de 150 professionals de 16 unitats de les tres àrees en què es divideix l’Hospital. Amb la participació en aquest programa, ha implantat i avaluat l’impacte de dues guies de pràctica clínica: Cura i maneig de l’ostomia i Prevenció de caigudes i lesions derivades de les caigudes en gent gran. Les dues guies implementades neixen de la investigació en cures. Està demostrat que les bones pràctiques en infermeria, no només milloren l’atenció als i les pacients sinó que contribueixen a l’estalvi de costos al sistema sanitari.   Procés d’acreditació L’Hospital Universitari Vall d’Hebron va presentar la seva candidatura a participar en el programa de Centres Compromesos amb l’Excel·lència en Cures d’Infermeria, juntament amb una quarantena d’hospitals de l’Estat, l’any 2011. Només 8 van ser seleccionats per posar en marxa les mesures que els han permès aconseguir aquest reconeixement. Vall d’Hebron va ser l’únic de Catalunya. La coordinació i avaluació ha estat contínua mitjançant la Unitat d’Investigació en Cures de Salut (Investen-ISCIII) de l’Institut de Salut Carlos III, centre col·laborador espanyol de l’Institut Joanna Briggs i l’RNAO. Per mantenir l’acreditació es posarà en marxa una tercera guia, Valoració i maneig de les úlceres del peu diabètic, i s’estendrà l’aplicació de les dues que s’apliquen a tot l’àmbit de l’Hospital, requisit necessari per mantenir l’acreditació.  Beneficis de les noves guies Les tres guies, les dues ja implementades i la que s’aplicarà, neixen de la investigació en cures. Està demostrat que la seva utilització suposa una constatable millora de la cura dels pacients i, a la vegada, dels resultats en salut. Aquesta filosofia té efectes en l’eficiència i eficàcia de les institucions que les posen en pràctica amb un estalvi de costos i amb uns costos d’implementació mínims. Cal tenir en compte que, només les caigudes de gent gran, segons el tercer informe del National Safety Observatori anglès, representen un terç de tots els tipus d’esdeveniments adversos notificats als hospitals d’aguts.  Un programa de referència

El programa BPSO de l’RNAO arrenca el 1999 i s’amplia el 2003, per tal de divulgar internacionalment les guies que elabora. Fins al moment ha desenvolupat un total de 44 guies de diversos àmbits entre els quals figuren les dedicades a la promoció de la salut, la lactància materna, la prevenció de caigudes en persones grans o l’abandó de l’hàbit del tabac. També han fet guies específiques, entre altres, sobre el tractament de les úlceres per pressió, o l’abordatge de malalties cròniques com la diabetis o el dolor.

La infermeria Vall d’Hebron, sempre capdavantera

La Direcció d’Infermeria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron estableix com a prioritat el lideratge en la gestió i la prestació de les cures infermeres, i proporciona els mitjans necessaris i la infraestructura adequada als professionals, per aconseguir la satisfacció dels usuaris i el reconeixement professional.

Els professionals infermers utilitzen el desenvolupament del coneixement com a disciplina per promoure l’estat òptim de la salut de les persones, alhora que assoleix els objectius professionals. El personal infermer, èticament i legal, està capacitat per la seva formació, per administrar les cures que proporcionen, i la seva pràctica inclou accions del rol propi i també de col·laboració amb altres membres de l’equip multidisciplinari. Per això, són els autèntics responsables de liderar el procés d’atenció dels malalts.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.