L’Hospital d’Igualada i els CAP de l’Anoia atenen i tracten infants amb obesitat

Els equips sanitaris dels CAP de l’Anoia i de l’Hospital d’Igualada (pediatria, Salut Mental d’adults, Salut Mental infantojuvenil, nutriòloga, dietista i pediatra endocrina) treballen conjuntament en una Unitat d’Obesitat Infantil a la comarca amb l’objectiu d’oferir un programa de tractament multidisciplinari i integral als infants amb sobrepès i obesitat, a partir d’una estreta col·laboració entre els equips de primària i els professionals hospitalaris. Els nens que es fan controls habituals al seu CAP (controls del nen sa) o bé que hi van per una malaltia i el seu pediatra o infermera de primària, els diagnostiquen un excés de pes, i després de sis mesos de control a l’atenció primària, si no hi ha canvis, s’integren al programa, es donen pautes de conducta, alimentació i hàbits a les famílies i es deriva el cas cap a l’àmbit hospitalari, on es duen a terme sessions individualitzades o grupals (segons les característiques i la problemàtica de cada infant) per fer-ne un seguiment durant uns 6 mesos aproximadament.

El tractament consisteix, bàsicament, en un treball en col·laboració amb les famílies que persegueix un canvi d’hàbits en referència a l’alimentació i a l’exercici. Es tracta d’un treball multidisciplinari que inclou dietistes, pediatres, psicòlegs, professionals de suport a les famílies… Un cop passat el període de tractament per part dels professionals hospitalaris, l’infant serà derivat novament a l’atenció primària on se li farà el seguiment.

En aquests moments, ja hi ha una vuitantena de nens que han estat identificats com a destinataris del projecte i és que a l’Anoia, com a la resta de Catalunya, més d’un terç dels infants d’entre 6 i 14 anys pateixen sobrepès.

Responsables d’aquest projecte han explicat que fa molt de temps que es va iniciar la col·laboració entre els pediatres dels CAP i de l’Hospital per poder implantar aquest projecte, adaptat a la realitat geogràfica de l’Anoia i als recursos dels quals es disposaven. La iniciativa va sorgir dels diferents serveis de l’Hospital d’Igualada (pediatria, nutrició i psicologia infantil i d’adults) i va comptar amb l’impuls de la Taula Territorial d’Infància i Adolescència de l’Anoia i amb la col·laboració i implicació del serveis de primària; també cal destacar, que des de la Taula de Salut Pública de l’Anoia, el tema central prioritzat és la prevenció de la obesitat, per tant, s’impulsen actuacions que reforcen l’activitat d’aquesta unitat, contribuint a donar resposta a les directrius que marca el Pla de Salut de Catalunya, 2011-2015.

En tot aquest procés també s’hi han involucrat les farmàcies perquè tinguin la informació necessària per poder assessorar les famílies en cas que detectin nens amb problemàtica de sobrepès o obesitat.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.