L’Hospital Arnau de Vilanova, l’Hospital de Santa Maria i l’Hospital Comarcal del Pallars ja han rebut la resolució definitiva de l’acreditació amb qualificacions excel·lents

2L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, l’Hospital de Santa Maria i l’Hospital Comarcal del Pallars han renovat l’acreditació de qualitat del Departament de Salut amb una puntuació superior al 92% en tots els casos. Aquests resultats són millors que els obtinguts en la darrera acreditació, realitzada l’any 2008.

L’acreditació de centres sanitaris és el procés pel qual una organització sanitària s’incorpora a un sistema de verificació externa, que avalua el nivell en què se situa l’organització en relació amb un conjunt d’estàndards de qualitat prèviament establerts. Aquesta acreditació determina el reconeixement d’un nivell de qualitat i competència superior als estàndards exigibles per a l’autorització administrativa d’un centre sanitari. La certificació és imprescindible perquè els hospitals puguin prestar serveis d’atenció sanitària pública a Catalunya. 

El model actual d’acreditació d’hospitals d’aguts es basa en el Model d’excel·lència de la Fundació Europea per a la Gestió de la Qualitat, European Foundation for Quality Management (EFQM), i inclou l’avaluació de 696 estàndards considerats essencials. Per tal d’assolir l’acreditació, és necessari que l’hospital compleixi, com a mínim, el 65% dels estàndards essencials.

En aquest procés, cada centre realitza una autoavaluació interna dels estàndards definits i, posteriorment, una entitat externa independent i autoritzada pel Departament de Salut realitza una avaluació externa en què audita l’organització en relació amb el conjunt d’estàndards de qualitat establerts, a través de visites a les diferents unitats assistencials i no assistencials i d’entrevistes als professionals.

Als tres hospitals l’autoavaluació interna i l’avaluació externa posterior s’han desenvolupat progressivament entre l’últim trimestre de 2012 i el primer de l’any 2014 i hi han participat i s’hi han implicat tots els professionals dels centres. Finalment, la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut ha emès les resolucions definitives que atorguen les acreditacions dels centres, amb unes puntuacions excel·lents que superen el 92% dels estàndards essencials. D’acord amb aquesta puntuació, els hospitals han rebut el Certificat d’acreditació favorable, amb una vigència de tres anys.

A partir dels resultats obtinguts i amb l’objectiu d’assolir els estàndards que han quedat pendents de compliment i de continuar treballant per mantenir la situació d’excel·lència assolida, els centres han elaborat plans de millora que s’han començat a desenvolupar durant el 2014 i que es completaran al llarg dels pròxims tres anys.

El procés d’acreditació suposa per als tres hospitals el reconeixement del seu alt nivell de qualitat i competència, alhora que és una eina eficaç que impulsa d’una manera progressiva i objectivable la millora contínua de la qualitat dels serveis oferts als pacients.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.