Un atles interactiu de reproducció assistida de Vall d’Hebron posa la tecnologia dels videojocs i les app al servei de pacients d’arreu del món

Doctor amb doctoraQuan una pacient s’enfronta a un tractament de reproducció assistida, la comunicació amb el metge o metgessa especialista es converteix en un aspecte clau però, en moltes ocasions, existeixen encara grans dificultats en aquesta relació, ja que el metge ha d’explicar a les pacients, de forma clara i didàctica, uns processos ja de per si complexos.

S’estima que a la consulta mèdica, els pacients només retenen entre el 20 i el 40% de l’explicació que li dóna el facultatiu. Aquesta qüestió va portar el Dr. Julio Herrero, coordinador de l’Àrea de Reproducció Assistida de l’Hospital Vall d’Hebron, a crear el 2004 la primera edició impresa de l’Atles de Reproducció Assistida, un material gràfic pensat per donar suport a les explicacions mèdiques a les consultes de reproducció assistida i que, actualment, s’utilitza en més de 40 països. A més, el fet que també es faci servir a les universitats per a activitats de formació o tesis doctorals, l’ha consolidat com un referent mundial a l’hora d’explicar els processos de reproducció assistida a tots els nivells.

Avui, l’Atles de Reproducció Assistida s’ha redissenyat totalment i ha fet el salt al format d’aplicació mòbil (app) per oferir una eina adaptada a les necessitats dels ginecòlegs i de les pacients, que obtenen informació d’internet i dels mitjans socials i col·laboren activament amb el metge en la presa de decisions com a conseqüència del seu alt grau de formació.

Les dues noves aplicacions de l’Atles de Reproducció Assistida suposen un nou avenç en les relacions metge-pacient, i possibiliten a les pacients conèixer  prèviament i de forma molt visual tots els processos a què seran sotmeses, el que redueix, en gran mesura, l’ansietat i la confusió amb què arriben el primer dia a la consulta. D’aquesta forma s’afavoreix que adoptin una actitud positiva i reforcin la seva seguretat a l’hora d’afrontar aquest moment de la seva vida.

Cada any es fan a l’Estat espanyol més de 50.000 cicles de reproducció assistida i més de 500.000 a Europa.

El salt a la tauleta i al mòbil

El salt al medi digital de l’Atles de Reproducció Assistida es materialitza en una doble versió: una aplicació per a tauleta digital amb aplicacions iOs dirigida a metges, i una altra per a telèfons intel·ligents dirigida a pacients.

D’un abanda, l’app de l’atles interactiu per a especialistes conté tots els processos terapèutics i diagnòstics relacionats amb la reproducció assistida: coit programat, FIV, diagnòstic preimplantacional, etc. I serà distribuït mitjançant la xarxa social exclusiva d’especialistes en RA, EspacioFertialidad i pròximament en anglès, mitjançant l’Apple Store. L’aplicació permet explicar a les consultes les diferents intervencions a les quals se sotmetran les pacients, reproduint-les directament des de la tauleta digital, com si es tractés d’un videojoc amb el qual es poden usar els instruments i moviments tècnics que farà l’especialista durant el procés, tal com es realitzen en la realitat.

Com explica el Dr. Julio Herrero, “el moment de la consulta passa de ser una classe teòrica a una discussió interactiva en què s’involucra les pacients en l’explicació mèdica i l’enteniment actiu dels processos que se li exposen. A més, gràcies a la divisió de continguts per capítols i la seva fàcil navegació, el metge pot crear un discurs a mida per a cada cas”.

D’atra banda, l’app per a pacients estarà disponible per a telèfons intel·ligents de forma gratuïta. Inclou una col·lecció de vídeos en 3D que, a la vegada, també estan disponibles a Youtube http://www.youtube.com/user/Atlasreproduccion). Es tracta d’un material especialment pensat per ser consultat a casa, amb l’objectiu de reforçar els conceptes que s’han explicat a la consulta.

Les pacients acullen de forma molt positiva l’ús de l’atles a la consulta. “En els tests previs realitzats en consultes mèdiques reals, les pacients s’han mostrat molt sorpreses per la introducció de la tauleta en les explicacions del seu metge de confiança. Destaquen la utilitat pràctica d’aquesta eina i la gran ajuda que els proporciona en un moment complex i molt personal de la seva vida com a parella”, comenta el Dr. Julio Herrero.

Innovació espanyola que traspassa fronteres

Tot el procés de creació i distribució de l’Atles de Reproducció Assistida ha estat controlat i gestionat a l’Estat espanyol, i ha comptat sempre amb el suport de la companyia quimicofarmacèutica Merck, tant en el seu desenvolupament com en la producció. Per tant, es tracta d’un cas d’èxit, ja que, com assegura el Dr. Julio Herrero “és un material 100% espanyol usat a tot el món”.

Els professionals mèdics han reconegut durant anys l’èxit d’aquest projecte. “La comunitat mèdica sempre ha tingut bones paraules cap a aquest projecte i ha elogiat aquesta feina des dels seus inicis, afirmant que és una eina de gran ajuda per a la pràctica diària. Hem rebut felicitacions de col·legues de professió i de pacients des de punts molt diversos del planeta. En especial recordo una pacient de Brasil, a qui havien atès usant el nostre atles, i que em va enviar un missatge d’agraïment explicant-me com d’útil li havia resultat”, comenta el Dr. Julio Herrero.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.