L’Hospital de Bellvitge aconsegueix realitzar dos trasplantaments de còrnia a partir d’un únic ull de donant

OFT-CCEE_010415_01Per tal de poder ser més efectius en el tractament de les diferents malalties que només necessiten el trasplantament d’una part de la còrnia donant, l’Hospital Universitari de Bellvitge ha desenvolupat una tècnica que consisteix a separar en dues parts la còrnia donant i així poder utilitzar-la per a dos trasplantaments diferents. El procediment preserva la qualitat de les intervencions i permet arribar a un major nombre de receptors amb les mateixes donacions, ja que amb un únic ull de donant s’aconsegueix doblar el nombre de trasplantaments realitzats.

“Poder dividir la capa anterior i la posterior de la còrnia només és possible amb molts anys d’experiència en aquest àmbit. A l’hospital, hem estat sempre pioners en la incorporació de noves tècniques de trasplantament de còrnia, cosa que ens ha donat un ampli aprenentatge alhora de manipular aquest teixit tan complex”, explica el Dr. Tomas Martí Huguet, cap de secció del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge. El procediment va començar a practicar-se ara fa dos anys i, en l’últim any, ha permès realitzar 36 trasplantaments amb 18 còrnies de donants. El treball organitzatiu és molt important alhora de quadrar trasplantaments a dos pacients amb diferents malalties corneals que rebran una part del mateix òrgan de donant.

La capa posterior o endotelial de la còrnia es fa servir en una innovadora tècnica de trasplantament anomenada DMEK (Descemet Membrane Endotelial Keratoplasty). “Amb aquesta evitem haver de fer una incisió en l’ull i facilitem la recuperació del pacient, que en només una setmana recupera la visió total”, indica el Dr. Martí Huguet. A més, la taxa de rebuig de l’implant és molt més baixa en comparació amb la resta de tècniques existents i s’evita també l’aparició d’hipermetropia i astigmatisme. La tècnica consisteix a extreure amb una pipeta les cèl·lules de l’endoteli donant i introduir-les en l’ull del pacient mitjançant una bombolla d’aire que es manté durant 48 h.

D’altra banda, la capa anterior de la còrnia és trasplantada mitjançant una queroplàstia lamelar anterior profunda (DALK). En aquest tipus de tècnica s’extreu únicament la part més externa de la còrnia del pacient afectada per cicatrius a causa de diferents malalties, i se substitueix per la d’un donant sa. La capa interna o posterior del malalt es deixa intacta, ja que aquesta no està danyada i és l’única susceptible a ser rebutjada. “Evitem així la possibilitat de rebuig i la utilització de corticoides emprats per prevenir el problema”, assegura el Dr. Martí Huguet.

El VIII Simposi de Controvèrsies en Oftalmologia, que se celebrarà a l’Hospital Universitari de Bellvitge el pròxim 13 de febrer, tractarà aquestes novetats amb experts en l’àmbit de l’oftalmologia a nivell espanyol. Les diferents taules rodones serviran per exposar els tractaments més innovadors, així com debatre sobre el futur de la medicina oftalmològica en grans hospitals.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.