500 persones diabètiques participen en un estudi per valorar els beneficis del Programa Pacient Expert Catalunya®  

_MG_5417Professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) porten a terme un assaig clínic no farmacològic per determinar de forma científica els beneficis de participar en el Programa Pacient Expert Catalunya® (PPE-CAT®) del Departament de Salut en diabetis mellitus tipus 2 que, en els darrers anys, s’està realitzant a l’atenció primària de l’organització. Aquesta investigació està finançada amb una beca del Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona, atorgada com a dotació del Premi de Recerca 2012, que ha permès estudiar l’impacte del PPE-CAT ® en les persones diabètiques que hi han participat.

L’estudi compara els resultats dels pacients diabètics que prenen part en aquest Programa i els d’altres que no hi estan inclosos. Així, es pot saber quins són els efectes d’aquest Programa sobre el control de la malaltia en aspectes com ara l’aplicació d’hàbits saludables, la qualitat de vida, la millora del control de la malaltia i el compliment terapèutic. L’assaig clínic es du a terme en àmbits rurals i urbans. En aquests moments, s’estan recopilant dades de 500 pacients atesos (la meitat en els grups i l’altra meitat no) en deu centres d’atenció primària de la Catalunya Central, sis de Barcelona Ciutat i sis del Baix Llobregat. També hi participen dos centres que no pertanyen a la xarxa de l’ICS: el CAP d’Igualada, gestionat pel Consorci Sanitari de l’Anoia, i el CAP Larrard de Barcelona, gestionat pel PAMEN.

A partir del segon semestre de 2015, els investigadors podran analitzar les dades que s’hagin obtingut i treure’n conclusions sobre l’eficàcia del Programa Pacient Expert Catalunya ® en la diabetis mellitus tipus 2.

Transmissió de coneixement

El Programa Pacient Expert Catalunya® va començar l’any 2006 a l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS, dins del Projecte de gestió de patologies en insuficiència cardíaca, amb la finalitat de potenciar l’autocura, la coresponsabilitat i l’autonomia de la persona. És una iniciativa multidisciplinària, basada en la col·laboració pacient-professional sanitari i en el treball d’equip. En aquest Programa, qui pren el protagonisme és el pacient expert (PE) que transmet coneixements a altres persones que pateixen el mateix problema de salut. El professional sanitari passa a desenvolupar el paper d’observador, que únicament intervé durant les sessions en cas que sigui necessari. El PE és aquella persona afectada per una malaltia crònica que és capaç de responsabilitzar-se de la pròpia malaltia i autocuidar-se, identificant els símptomes, responent davant d’ells, i adquirint eines per gestionar l’impacte físic, emocional i social de la malaltia.

Els objectius principals del Programa són:

  • Aconseguir la implicació i satisfacció dels pacients.
  • Millorar-ne la qualitat de vida, els coneixements i hàbits i els estils de vida.
  • Fomentar l’autocura.
  • Millorar el compliment terapèutic.
  • Disminuir el nombre de visites als professionals de medicina i infermeria de família.
  • Disminuir els ingressos hospitalaris i les visites a urgències.

9 sessions d’una hora i mitja

El Programa Pacient Expert Catalunya® consta de 9 sessions de periodicitat setmanal,  de 90 minuts de durada. Les sessions inclouen una part teòrica i una altra de pràctica. El nombre de participants és limitat a 10-12 pacients per grup, amb la finalitat de garantir una comunicació fluïda i efectiva entre els participants.

Aquesta iniciativa forma part del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat de Catalunya i és un dels 32 projectes identificats com a estratègics pel Pla de Salut de Catalunya 2011-2015, del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Relació dels centres participants de l’ICS:

Catalunya Central: CAP Sant Vicenç de Castellet, CAP Cardona, CAP Montserrat, CAP Roda de Ter, CAP Tona,  CAP Bages (EAP Plaça Catalunya | Manresa),  CAP Capellades, CAP Santa Margarida de Montbui, CAP Santa Coloma de Queralt i CAP Torelló.

Barcelona Ciutat: CAP Roquetes, CAP Maragall (EAP Encants), CAP Pare Claret, CAP Besòs, CAP El Carmel i CAP Ramón Turró.

Baix Llobregat: CAP La Bòbila (EAP Esplugues 1), CAP Les Planes (EAP Sant Joan Despí 2), CAP Camps Blancs (EAP Sant Boi de Llobregat 3), CAP Vila Vella (EAP Sant Vicenç dels Horts 1), CAP Esparreguera i CAP Gavà (EAP Gavà 1).

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.