L’any 2014 els hospitals de l’ICS han reduït un 34% la llista d’espera quirúrgica dels procediments en garantia

DCIM100GOPROL’any 2014, els vuit hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) han reduït un 34,2% el nombre de pacients en llista d’espera per a intervencions quirúrgiques dels catorze procediments garantits pel Servei Català de la Salut (CatSalut). Així, mentre que el mes de gener de 2014 hi havia un total de 18.729 pacients esperant per ser intervinguts de cataractes, varices, hèrnies, colecistectomies, artroscòpies, prostatectomies, canals carpianes, amigdalectomies, circumcisions, pròtesis de maluc, pròtesis de genoll, histerectomies, galindons o quists pilonidals, el mes de desembre aquesta xifra havia disminuït fins a 12.329 pacients.

Aquesta millora ha estat possible gràcies a un augment molt notable de l’activitat quirúrgica i a la priorització d’intervencions de pacients que, en condicions d’igualtat clínica, feia més temps que s’esperaven. La gestió més acurada de l’antiguitat en la llista ha permès reduir el termini d’espera per a intervenció i aconseguir d’aquesta manera que, en dotze mesos, el percentatge de pacients que s’operen abans de sis mesos hagi passat del 65,4% al 93,3%.

La reducció de les llistes d’espera és una de les principals prioritats de l’ICS, d’acord amb els objectius del Departament de Salut. En aquest sentit, a començament de 2014, l’ICS va posar en marxa un pla de gestió específic i es va pactar amb cada hospital el tram de demora màxim que calia assolir per a cadascun dels catorze procediments, tenint en compte sempre les capacitats i les possibilitats de reordenació quirúrgica de cada centre i la necessitat de compliment pressupostari.

Per tal de poder millorar la gestió de les llistes d’espera, l’ICS també ha implantat en tots els centres una eina de suport a la gestió basada en tecnologia business intelligence. Aquesta aplicació els permet, entre d’altres prestacions, conèixer diàriament la informació actualitzada dels pacients en llista d’espera i, si cal, establir les correccions necessàries en les possibles desviacions dels objectius fixats.

Els vuit hospitals de l’ICS (Vall d’Hebron, Bellvitge, Germans Trias, Arnau de Vilanova, Joan XXIII, Josep Trueta, Verge de la Cinta i Viladecans) formen part del Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT). Tots actuen com a hospitals generals bàsics i de referència per a la població de la seva àrea d’influència. A més, Vall d’Hebron, Bellvitge i Germans Trias també estan acreditats com a hospitals de tercer nivell i disposen de serveis d’alta tecnologia i d’un grau d’expertesa professional molt elevat, amb la finalitat de poder atendre aquells problemes de salut que requereixen recursos tecnològics d’alt nivell i una pràctica especialitzada. En un dia, aquests hospitals duen a terme una activitat mitjana global que es pot xifrar en  827 altes, 417 intervencions quirúrgiques majors, 1.908 urgències, 11.216 consultes externes i 988 sessions d’hospital de dia.

D’ara en endavant, el Departament de Salut ha emès dues ordres que actualitzen el temps d’espera màxim garantit a determinades intervencions quirúrgiques i el temps de referència d’accés a la resta de prestacions sanitàries.

Podeu veure més informació de cada hospital ICS en els següents enllaços:

Hospital Germans Trias i Pujol

Hospital Bellvitge

Hospital de Viladecans

Hospital Josep Trueta

Hospital Joan XXIII

Hospital Verge de la Cinta de Tortosa

Hospital Arnau de Vilanova

Hospital Vall d’Hebron

Aquesta entrada ha esta publicada en Notícia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.