Vall d’Hebron redueix un 35% les llistes d’espera i es manté com a referent en procediments d’alta complexitat


HUVH_DSC_6738La reducció de les llistes d’espera és una prioritat de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, que des del 2013 treballa per disminuir la demora en els diferents procediments (els garantits i la resta) prioritzant els pacients que, en condicions d’igualtat clínica, porten més temps esperant, mitjançant la posada en marxa de plans específics per a diferents procediments, a fi d’incrementar l’activitat quirúrgica i, també, amb l’aplicació de mesures de gestió més flexibles, com ara ampliar l’activitat dels quiròfans durant les tardes i a l’estiu. Gràcies a aquestes mesures i a l’esforç de tots els professionals implicats, sanitaris i no sanitaris, l’Hospital ha aconseguit reduir un 35% les llistes d’espera dels 14 procediments garantits i un 23% les de la resta de procediments. Això s’ha traduït en el fet que els pacients han d’esperar un màxim de 6 mesos per a una intervenció dels 14 procediments garantits, menys de 45 dies per a les intervencions oncològiques, menys de tres mesos per a les intervencions de cirurgia cardíaca i un màxim de 24 mesos per a la resta de procediments.

D’aquesta manera s’han complert els objectius establerts per l’Institut Català de la Salut (ICS) i el Departament de Salut. El 2014 l’Hospital ha fet 32.571 intervencions quirúrgiques, un 1,4% més que l’any anterior. De totes les intervencions, les de procediments en garantia han estat 7.371 i les d’altres procediments, 24.471. A dia d’avui, el 98% dels pacients que esperen per a una operació d’algun dels 14 procediments garantits tenen una demora màxima de sis mesos i per a la resta de procediments l’espera és inferior a dos anys.

Plans de xoc en cirurgia cardíaca, cataractes, mama i genoll

Per assolir aquests bons resultats, l’Hospital ja fa temps que han posat en marxa plans de xoc específics per als diferents procediments que tenien més demanda. És el cas de la cirurgia cardíaca, en què el 2014 s’han realitzat 800 operacions, 195 més que l’any anterior, cosa que ha permès que cap pacient hagi d’esperar-se més de tres mesos per a una intervenció. També, el pla de xoc en cataractes s’ha traduït en 3.343 intervencions realitzades i cap pacient amb una demora superior als sis mesos. Cal destacar l’esforç que s’ha fet en les intervencions de pròtesi de genoll, amb 455 intervencions realitzades el 2014, i una demora que se situa en els nou mesos (una mica per sobre de l’objectiu dels 6 mesos), però que durant aquest any es reduirà a sis mesos de temps garantit.

En el cas de la cirurgia de la mama, l’objectiu marcat per l’Institut Català de la Salut era no tenir cap pacient en llista d’espera per a una intervenció de reconstrucció de mama superior als 24 mesos i l’Hospital ha complert aquest objectiu gràcies a un increment de l’activitat quirúrgica, amb 465 intervencions realitzades el 2014.

Un referent en procediments d’alta complexitat

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha fet compatible aquest increment de l’activitat quirúrgica per reduir les llistes d’espera amb l’aposta per l’activitat d’alta complexitat, que s’ha mantingut i fins i tot ha augmentat en alguns procediments.

L’Hospital ha registrat un nou rècord a l’Estat del Programa de trasplantament pulmonar, l’únic que existeix a Catalunya, amb 68 intervencions realitzades en 2014. El Programa català de trasplantament és el degà a l’Estat espanyol, amb 780 pacients trasplantats des del seu inici l’any 1990. En aquests anys, l’activitat i la qualitat de les intervencions han anat augmentant fins a situar-lo com un dels quatre programes de referència al món. Actualment, si un pacient a Catalunya necessita un trasplantament de pulmó, té més d’un 95% de possibilitats de rebre’l. A més, els resultats del Programa el situen entre els millors, ja que la supervivència dels pacients és d’entre el 85 i el 90% al cap d’un any i del 30% al cap de 10 anys. Cal destacar que Vall d’Hebron és l’únic centre a Catalunya i dels pocs de l’Estat, que disposa de 9 dels 10 programes de trasplantament d’adults i pediàtrics que existeixen.

D’altra banda, l’Hospital Maternoinfantil també es manté com un referent en procediments pediàtrics d’alta complexitat. Per citar alguns exemples, recentment ha presentat una tècnica, pionera al món, que pot evitar el trasplantament d’intestí en nens i nenes amb la síndrome de l’intestí curt. L’any passat, Vall d’Hebron també va presentar una tècnica innovadora, coneguda com a valve in valve (vàlvula dins la vàlvula) i que consisteix a implantar a una embarassada una pròtesi aòrtica (TAVI) dins de la pròtesi que ja portava i que li estava provocant problemes greus, amb l’objectiu de reparar-la. O bé, les intervencions que només es realitzen a Vall d’Hebron per operar prenatalment els fetus afectats d’espina bífida amb una nova tècnica endoscòpica que permet reduir la prematuritat i les seqüeles posteriors de la malaltia.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.