Un estudi del VHIO demostra l’eficàcia de l’eribulina com a segona línia de tractament en càncer de mama avançat

Dr_JavierCortes-LRUn estudi Fase III liderat pel Dr. Javier Cortés, responsable del grup de Càncer de Mama de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que tenia com a objectiu comparar la eribulina amb Capecitabina en pacients amb càncer de mama localment avançat o metastàtic ha conclòs que no hi ha diferències significatives entre l’ús dels dos fàrmacs, el que situa a la eribulina com un fàrmac eficaç com a quimioteràpia de segona línia amb un sol fàrmac. Els resultats d’aquest assaig clínic Fase III (Estudi 301), que s’han publicat a la revista Journal of Clinical Oncology (JCO), i en què han participat altres grups d’investigadors, han inclòs a més de 1.000 pacients amb càncer de mama prèviament tractades amb quimioteràpia que incloïa un fàrmac de la família de les antraciclines i un taxà.

Tot i que en l’Estudi 301 no es va complir el criteri de valoració coprincipal de millora de la supervivència global o de la supervivència lliure de progressió, les pacients tractades amb eribulina (Halaven®) ofereixen uns resultats amb una tendència numèrica mica superior als de les pacients tractades amb Capecitabina (Xeloda®). Els efectes secundaris adversos van ser els esperats en ambdós casos i sense moltes diferències entre els dos fàrmacs.

Aquests resultats demostren que la eribulina és un fàrmac eficaç per usar com a quimioteràpia amb un sol fàrmac en pacients amb càncer de mama avançat i tractades prèviament amb quimioteràpia, que ha deixat de ser efectiva. “Tenint en compte que hi ha poques opcions de tractament que hagin demostrat millorar tant la supervivència com la qualitat de vida en dones que han esgotat les opcions de tractament, aquests resultats són importants”, explica el Dr. Javier Cortés del VHIO,  continua: “ja que la eribulina, és el primer fàrmac usat com a agent únic quimioteràpic que s’ha comparat amb la Capecitabina i demostra la seva eficàcia i validesa per incrementar l’arsenal terapèutic disponible per a aquests casos. Gràcies a aquest estudi, la eribulina s’ha aprovat en segona línia de tractament, quan abans ho estava en tercera línia. És més, per al grup de pacients amb els tumors més difícils de tractar, els anomenats triples negatius, la eribulina millora els resultats que oferia la capecitabina, passant a considerar-se un tractament estàndard per a aquestes pacients”.

A pesar que la supervivència en pacients amb càncer de mama s’ha anat incrementant molt durant l’última dècada, quan falla la resposta a tractaments i el càncer avança o metastatitza, la supervivència a llarg termini segueix sent un repte per als oncòlegs, sobretot en termes de garantir la qualitat de vida. Fins ara la Capecitabina era el tractament que s’usava després que el tractament quimioteràpic amb antraciclines i taxans deixés de ser efectiu. Amb els resultats d’aquest assaig, la eribulina demostra la seva utilitat per a aquesta segona línia de tractament, el que ha servit per a l’autorització de comercialització de la Comissió Europea per al seu ús més d’hora en el càncer de mama avançat i la seva aprovació amb aquesta indicació.

La eribulina incrementa l’arsenal terapèutic actual

Les dones amb càncer de mama localment avançat o metastàtic incloses en l’estudi, han estat prèviament tractades amb quimioteràpia (una antraciclina i un taxa), estratificades en base a si presentaven expressió d’HER2 o no, i assignades aleatòriament al tractament amb eribulina (554 dones incloses) o Capacitabina (548 dones). Els resultats van mostrar que la mitjana de supervivència global amb eribulina era de 15,9 mesos i amb capecitabina va ser de 14,5 mesos. L’estat de salut general i la qualitat de vida al llarg del temps van resultar similars en ambdós grups de tractament.

La eribulina és el primer inhibidor de la dinàmica dels microtúbuls de la família de les halicondrinas. Estructuralment, la eribulina és una versió simplificada i produïda sintèticament de la halicondrina B, un producte natural obtingut a partir de l’esponja marina Halichondriaokadai. Es creu que actúa mitjançant la inhibició de la fase de creixement de la dinàmica dels microtúbuls, que impedeix la divisió cel·lular.  Actualment, la eribulina està indicada per al tractament de dones amb càncer de mama metastàtic o localment avançat amb progressió de la malaltia després de, almenys, una línia de quimioteràpia per a la malaltia avançada que inclogui una antraciclina i un taxà. Es va aprovar inicialment el 2011, rep el nom comercial de Halaven® (Eisai) i al juliol de 2014 va rebre l’aprovació de l’autorització de comercialització de la Comissió Europea per al seu ús inicial en el càncer de mama avançat. Després d’aquest estudi està aprovada per tractament de segona línia en càncer de mama avançat, mentre que abans ho estava per tractament de tercera línia.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.