Les llistes d’espera de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i de l’Hospital de Santa Maria han disminuït durant l’any 2014

Façana de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida

Façana de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l’Hospital Santa Maria de Lleida han reduït les llistes d’espera respecte de 2013, tant pel que fa als catorze procediments garantits com a la resta d’intervencions. La llista d’espera dels catorze procediments garantits és a l’Arnau de 956 pacients, xifra que representa un 4,4% menys de pacient respecte dels que hi constaven l’any 2013, i al Santa Maria és de 889 pacients, un 2% menys dels inclosos en la llista en el mateix període de 2013. 

Els catorze procediments garantits establerts són: pròtesis de malucs i de genoll; cataractes; extirpacions d’amígdales, vesícula biliar, úter i pròstata; artroscòpies; canals carpianes; hèrnies inguinals; galindons; quists pilonidals i circumcisions.

Aquesta disminució es deu al fet que durant l’any 2014 l’Arnau ha incrementat les seves intervencions en un 5,5%, cosa que ha permès registrar un total d’11.089 intervencions majors, 614 més que l’any 2013, i ha incrementant una mitjana d’un 23% els procediments quirúrgics complexos. També és destacable l’augment de la cirurgia major ambulatòria (CMA) en un percentatge del 6,4%.

Pel que fa a l’Hospital de Santa Maria, l’any 2014, ha incrementat un 2,3% les intervencions quirúrgiques totals i un 4,4%, les intervencions de CMA.

També s’han dut a terme les actuacions següents per millorar la gestió de la llista d’espera quirúrgica i complir amb els objectius d’accessibilitat: 

  • El seguiment qualitatiu de les llistes d’espera i la priorització rigorosa d’aquells pacients que, en condicions d’igualtat clínica, feia més temps que s’esperaven. Això ha comportat l’augment d’intervencions més complexes.
  • La gestió conjunta dels dos centres, que ha permès el redireccionament dels fluxos de pacients de determinats procediments de menor complexitat.
  • La disminució de la variabilitat territorial en les taxes d’inclusió de pacients en llistes d’espera, pel fet de millorar la codificació d’alguns procediments homogeneïtzant criteris amb els de tot Catalunya.
  • La implantació d’una consultoria clínica (d’ortogeriatria) en els centres, prèvia a la inclusió dels pacients en les llistes d’espera, per millorar la qualitat de la indicació de determinades d’intervencions de pròtesis de maluc i genoll.
  • Els plans de xoc específics per a cada intervenció o grup d’intervencions, que han comportat l’ampliació de l’activitat dels quiròfans a les tardes o a l’estiu.
  • La priorització de l’accés als procediments oncològics per neoplàsia maligna.

Totes aquestes actuacions s’han pogut dur a terme amb l’esforç i la implicació dels professionals, que han permès l’augment de l’activitat quirúrgica dels dos centres.

Durant l’any 2014, s’han prioritzat els procediments que superaven els sis mesos intervenint els casos més antics. A l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, els pacients que feia més de sis mesos que s’esperaven per a la realització d’un dels catorze procediments garantits han passat de 210, l’any 2013, a 29 pacients, el 2014; i a l’Hospital de Santa Maria han passat de 168 a 110 pacients, durant el mateix període.

El temps d’espera dels pacients intervinguts és de 4,34 mesos a l’Arnau i de 4,03 al Santa Maria, i el temps de demora dels pacients pendents d’intervenció és de 2,20 mesos a l’Arnau i 3,03 mesos al Santa Maria, per sota de la mitjana de Catalunya en el cas del temps d’espera (que actualment és de 5,77 mesos) i quasi igual al temps de demora (que és de 2,92 mesos).

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.