L’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol ha tancat el 2014 assolint l’objectiu fixat pel Departament de Salut pel que fa les llistes d’espera dels anomenats 14 procediments quirúrgics en garantia: que tots els pacients pendents d’aquestes operacions faci menys de mig any que s’esperen. De fet, el centre badaloní ha prioritzat especialment aquest objectiu des de fa 4 anys. Després de la intensa feina feta, en què han participat centenars de professionals mèdics, d’infermeria i no assistencials, el 2014 s’ha tancat amb un 72,5% dels pacients en llista per a una operació garantida esperant des de fa menys de 3 mesos. La resta, menys de 6.
Així, en els últims temps, la proporció de pacients amb una demora superior a mig any per operacions garantides ha disminuït continuadament: el 2011 eren un 47%, el 2012 un 34%, el 2013 la xifra ja s’havia reduït fins al 21% i el 2014 s’ha pogut tancar a zero.
L’explicació d’aquests resultats és múltiple: s’ha fet un seguiment diari i exhaustiu dels pacients en llista d’espera amb la implicació de tots els serveis quirúrgics; s’ha prioritzat rigorosament aquells pacients que, en condicions d’igualtat clínica, feia més temps que s’esperaven; s’han dut a terme plans de xoc específics per a cada intervenció o grup d’intervencions, que han comportat l’ampliació de l’activitat dels quiròfans a l’estiu o a les tardes; s’han potenciat les alternatives a l’hospitalització, que fan possible una gestió més flexible i moderna; i s’ha augmentat l’activitat quirúrgica de forma significativa, d’acord amb els objectius de l’Institut Català de la Salut (ICS) i el Departament de Salut.
Augment de la cirurgia cardíaca i consolidació del terciarisme
El 2014 l’hospital ha fet 17.208 intervencions quirúrgiques, un 12% més que l’any anterior. De totes les intervencions, les de procediments en garantia han estat 4.480. La resta de procediments compten, en un 99% dels casos, amb una llista d’espera inferior a dos anys.
En aquest marc, i pel que fa a l’activitat quirúrgica terciària (d’alta complexitat), l’hospital ha dut a terme 606 operacions de cirurgia cardíaca, un centenar més que l’any anterior, i a finals de desembre no hi havia cap pacient pendent d’una intervenció d’aquest tipus que fes més de 3 mesos que s’esperava. Germans Trias ha complert també amb els objectius marcats en la cirurgia del parkinson, de l’epilèpsia, els trasplantaments i la cirurgia oncològica complexa.
Sobre Germans Trias
L’Hospital Germans Trias és un centre públic de l’Institut Català de la Salut que presta atenció sanitària d’alta complexitat a les 800.000 persones que viuen al Barcelonès Nord i el Maresme. Per a determinades patologies, és referència en una àrea més àmplia del territori català, que abraça aproximadament 1.200.000 habitants. També, és hospital general bàsic per a més de 200.000 ciutadans de Badalona i de diversos municipis de l’entorn. Per dur a terme aquesta atenció sanitària, Germans Trias treballa de manera coordinada amb tres altres empreses públiques que també són a l’edifici de l’hospital: l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) i el Banc de Sang i Teixits (BST).
Germans Trias fa recerca d’alt nivell per via de l’institut d’investigació que porta el mateix nom. Pel que fa a la docència, acull la unitat docent de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, on s’imparteixen els graus de Medicina i de Biomedicina, i forma estudiants d’altres titulacions sanitàries. L’Hospital i l’Institut Germans Trias, i la Facultat de Medicina de la UAB són al campus Can Ruti, un entorn biomèdic d’excel·lència i d’alta tecnologia que es troba a la serralada de Marina de Badalona, a tocar de Barcelona, i que s’engloba, juntament amb altres hospitals i centres de recerca, en l’anella hospitalària de l’Esfera UAB-CEI.
A Can Ruti també hi desenvolupen la seva activitat l’Institut Guttmann; l’Institut Josep Carreras per a la Investigació contra la Leucèmia; l’Institut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer i, a l’edifici mateix de l’hospital, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa; la Fundació Lluita contra la Sida, i el Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya, a més d’ICO, IDI i BST.