Un taller de cuina obert a la ciutadania per corregir els excessos del Nadal centra l’activitat de la Zona saludable del CAP Carles Ribas de Barcelona Ciutat de l’ICS

cuina-zonasaludable_CAPCarlesRibas_1_APBCN_2015Sota el títol Taller de cuina saludable i creativa per a després de Nadal, aquest dijous, dia 15 de gener, de 12 h a 13.30 h, s’impartirà al Centre d’Atenció Primària Carles Ribas un taller pràctic i gratuït centrat en l’alimentació lleugera que contribueix a la bona salut. Al llarg de 90 minuts, mentre cuinen amb microones, els participants descobriran com seguir una dieta saludable que contraresti els excessos alimentaris dels grans àpats típics del Nadal, sense perdre de vista l’atractiu gastronòmic dels plats.

El taller és obert a persones de qualsevol edat, siguin usuaris o no d’aquest Centre i no requereix inscripció prèvia. Només cal presentar-se el dia i l’hora indicats a la sala polivalent del CAP Carles Ribas, situat al carrer del Foc de la ciutat de Barcelona.

La doctora Inmaculada Gil, metgessa de família del Centre, és l’encarregada d’impartir el Taller, una activitat que s’emmarca dins del projecte de l’espai Zona saludable.

Projecte de l’espai Zona saludable

L’espai Zona saludable és un projecte de salut comunitària, desenvolupat pels professionals del CAP Carles Ribas i liderat per la doctora Gil, que es va posar en marxa l’any 2009 amb l’objectiu de disminuir la prevalença del sobrepès i l’obesitat dels usuaris d’aquest CAP i de millorar els seus hàbits de vida. El projecte es va endegar com a resultat de la constatació que l’índex d’excés de pes entre els usuaris del CAP Carles Ribas era del 82%, molt superior al de la mitjana de Catalunya, que se situava aleshores en un 18%.

En un lloc estratègic del Centre es va crear un espai físic on es transmet informació sobre hàbits saludables, de forma senzilla, visual i suggerent, amb un llenguatge directe i entenedor per a la població. Al llarg d’aquests cinc anys la Zona saludable, que ja forma part de la identitat del centre, ha contribuït a disminuir l’índex d’obesitat dels seus usuaris i s’ha convertit en un eix principal d’educació sanitària.

Des de la creació de la Zona saludable, l’evolució del pes dels usuaris del CAP Carles Ribas ha estat la següent: han augmentat les persones amb un pes normal, ja que han passat de ser un 17,4% a un 22,4%, i han disminuït del 40,5% al 39,9% les persones amb sobrepès; han passat del 28,6% a 25,7% les persones que tenen un grau 1 d’obesitat; i del 9,5% al 8% les que en tenen un grau 2.

Aquesta  experiència  de salut ha estat una de les 50 finalistes de la darrera Jornada del Pla de Salut 2011-2015 del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Treballa la línia d’actuació número 2 del Pla, que aposta per un sistema sanitari més orientat als malalts crònics des de la transformació del model d’atenció, cosa que implica una millor qualitat, accessibilitat i seguretat en les intervencions sanitàries.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.