A Catalunya 393 malalts ja reben els nous tractaments de l’hepatitis C

Virus de l'hepatitis C

Imatge del virus de l’hepatitis C per Russell Kightley Media.

L’any 2014, durant el període gener-novembre, 1.978 pacients amb hepatitis C han estat tractats farmacològicament. El cost total ha estat de 22,1 milions d’euros finançats íntegrament pel Servei Català de la Salut.

D’aquests malalts, 393 ja han rebut el tractament amb els nous antivirals comercialitzats el 2014. Concretament, 174 amb simeprevir i 219 amb sofosbuvir, dos nous antivirals aprovats pel Sistema Nacional de Salut des de l’1 d’agost de 2014 i l’1 de novembre, respectivament. 

En el cas del Sofosbuvir, el Departament de Salut, a través del Servei Català de Salut, va establir ja el mes d’agost un procediment per tal que els malalts poguessin accedir-hi de forma precoç. Aquest fàrmac el poden rebre els pacients que es troben en llista d’espera de trasplantament hepàtic, pacients trasplantats hepàtics, pacients amb cirrosi, pacients en els que estigui contraindicat l’ús d’interferó i pacients amb fracàs al tractament previ.

Per garantir l’accés dels malalts a aquests nous tractaments, el Departament de Salut ha mantingut diverses reunions amb les associacions de pacients amb hepatitis i trasplantats hepàtics, les societats científiques, els hospitals i els laboratoris farmacèutics.

També s’ha creat un grup específic del tractament de l’hepatitis C en el marc del programa d’harmonització farmacoterapèutica del CatSalut, conjuntament amb hepatòlegs i gestors hospitalaris. L’objectiu d’aquest grup de treball es actualitzar de forma dinàmica els nous tractaments farmacològics de l’hepatitis C i garantir-ne l’equitat en l’accés a tots els pacients que ho necessitin.

A banda d’aquests dos fàrmacs (simeprevir i sofosbuvir), en el decurs del 2015 arribaran nous medicaments que combinats entre ells o amb els actuals milloraran encara més l’efectivitat dels tractaments.

El Servei Català de la Salut, tal i com es va comprometre el conseller al Parlament de Catalunya, continuarà garantint que totes les persones que necessitin tractament per a l’hepatits C disposin dels fàrmacs més adequats a la seva situació clínica.

Aquesta entrada ha esta publicada en Notícia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.