L’EAP de Capellades fa un simulacre d’infart agut de miocardi per avaluar els temps de resposta dels professionals

simulacrecapelladesL’activació del codi IAM (infart agut de miocardi) i la realització de l’electrocardiograma es van fer en temps inferiors a la mitjana habitual.

L’Equip d’Atenció Primària de Capellades ha organitzat el simulacre d’una urgència en què una persona simulava un infart agut de miocardi (IAM). L’objectiu era avaluar els temps de resposta del personal administratiu, d’infermeria i de medicina, amb l’objectiu d’analitzar-ne la reacció davant una situació d’emergència i millorar els temps d’activació del codi IAM.

El simulacre s’ha realitzat en un entorn absolutament real, amb altres pacients a la sala d’espera, i sense que els professionals sanitaris sabessin que es tractava d’una simulació. El “fals pacient” presentava signes de malestar general, suor i dificultat a l’hora de respirar. L’atenció ha estat enregistrada per poder-la valorar des del primer moment, des del mateix taulell de recepció, passant per l’entrada a la consulta del metge d’urgències, la realització de l’electrocardiograma, dut a terme per la infermera, i fins a l’activació del codi IAM.

La iniciativa ha estat molt ben valorada per tot l’Equip i, segons explica Marta Sagarra, directora de l’Equip d’Atenció Primària de Capellades, “ens ha fet veure que estem fent les coses bé però, revisant el vídeo, veiem en què podem millorar”. Les principals conclusions que s’han tret d’aquest simulacre són les següents:

Els temps de resposta de l’EAP Capellades són molt bons (cinc minuts des de l’entrada fins a la realització de l’electrocardiograma, tenint en compte que el que estableix el Departament de Salut és que es faci abans de 10 minuts; i 13 minuts des de l’entrada fins a l’activació del codi IAM, temps que també està per sota de la mitjana).

És difícil valorar el nivell d’urgència dels símptomes que té el pacient, segons com els explica. Per això, es planteja fer formació per al personal administratiu perquè aprengui a valorar amb tot detall la simptomatologia que expliquen els pacients.

Així mateix, cal que la població rebi més informació perquè aprengui a detectar quins símptomes són els que indiquen que una persona pot patir un IAM. Per això, des de l’EAP Capellades s’està treballant en un pla de formació a la comunitat que consistirà en unes xerrades al local social de La Lliga de Capellades.

El simulacre es va completar després amb un taller de reanimació cardiopulmonar (RCP), per tal que els professionals sanitaris dominin aquesta tècnica que s’aplica en cas que algun pacient pateixi una aturada cardíaca. Aquests tallers s’aniran repetint periòdicament.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.