El seguiment des de l’atenció primària de les persones que viuen en residències geriàtriques redueix un 27% els ingressos i un 16% les visites a urgències

DSC_0007Més controlats i amb més qualitat de vida. Els primers resultats del pla de seguiment de les persones que viuen en residències geriàtriques, el Geriàtrics, demostra que augmentar el  control d’aquests pacients és clau per aconseguir millors resultats en relació amb la seva salut. Segons les darreres dades, en les residències geriàtriques on ja s’aplica aquest protocol, s’han reduït un 27% els ingressos i un 16% les visites a urgències*.

El programa Geriàtrics es basa en l’atenció proactiva dels residents, especialment dels que tenen patologies cròniques complexes. Per aconseguir aquest objectiu, els equips d’atenció primària de referència de cada residència geriàtrica estan en contacte amb els responsables sanitaris de l’equipament per coordinar els serveis sanitaris que necessiten els residents, fer un acompanyament digne del final de la vida i millorar l’eficiència i la seguretat de la prescripció farmacèutica que reben. Precisament, sobre aquesta darrera qüestió, les dades també són molt satisfactòries. En els darrers dos anys, la mitjana de medicaments prescrits ha passat de dotze a sis.

Un model assistencial a mida

De quina manera s’actua de forma eficient per controlar els pacients que viuen en residències? Els professionals duen a terme tota una sèrie d’accions encaminades a anticipar-se i controlar les descompensacions o agreujaments. Per exemple, elaboren un pla d’atenció individualitzat per als residents que ho necessiten i realitzen un seguiment de les proves complementàries requerides. També es traslladen al centre en cas d’emergències o reaguditzacions dels pacients.

Alhora, els professionals sanitaris que treballen a les residències tenen a la seva disposició tota la informació clínica dels pacients, gràcies a la connexió amb l’Estació clínica d’atenció primària (ECAP).

En total, l’ICS presta aquest servei a 172 residències amb 8.961 places, a les Gerències Territorials de la Metropolitana Nord (Barcelonès Nord i Maresme, Vallès Oriental i Occidental) i la Gerència Territorial de Tarragona. Durant l’any 2015, el Geriàtrics s’estendrà a tot el territori.

Aquest projecte s’emmarca dins el Pla de Salut 2011-2015, en les línies d’actuació que promouen l’accessibilitat, la resolució i la qualitat assistencial, l’eficiència i la satisfacció de la ciutadania amb els serveis sanitaris. Justament aquest projecte ha guanyat un dels cinc premis atorgats a les millors experiències a la Jornada del Pla de Salut celebrada a Sitges fa uns dies.

Quin és el perfil de les persones que viuen en una residència?

L’expertesa i el monitoratge permanent que l’ICS realitza actualment de les persones que viuen en residències geriàtriques permet elaborar un perfil sobre el seu estat de salut. Un 63% d’aquestes persones té dues malalties cròniques dominants i gairebé un 12%, en té tres. Aquestes xifres són clarament superiors a les de la població assignada a l’atenció primària de l’ICS, de la qual un 30% té dues malalties cròniques i només un 1,5% en té tres. Les persones amb més malalties cròniques tenen també més probabilitats d’ingressos hospitalaris i generen una gran despesa farmacèutica.

Aproximadament, quatre de cada deu residents tenen algun tipus de demència.

Farmageriàtrics, web de referència per als professionals

Un altre recurs que també està a disposició de tots els professionals que treballen amb pacients geriàtrics és la guia farmacoterapèutica Farmageriatrics.  Està bolcada i actualitzada en un blog on s’inclou una selecció de medicaments, segons criteris d’efectivitat, seguretat i conveniència, per donar eines a l’hora de triar la millor opció terapèutica per als pacients geriàtrics. A més, està previst que s’incorporin guies assistencials per a procediments habituals –administració de medicaments via subcutània o respiratòria- o de problemes de salut recurrents en els usuaris de les residències com nafres, disfàgia o restrenyiment.   També s’hi inclourà informació sobre material sanitari d’ús habitual a les residències i consells de nutrició i hidratació. Properament, es publicaran les recomanacions sobre l’ús de fàrmacs en pacients amb insuficiència renal.

 Aquest web ha tingut una molt bona acollida fins i tot en altres països, especialment a Estats Units i Alemanya. Actualment s’han registrat aproximadament unes 27.900 visites i una mitjana de 1.340 visites mensuals.

 La guia s’ha dissenyat per a que sigui un document en contínua actualització i revisió. Per aquest motiu, qualsevol professional sanitari pot sol·licitar la inclusió d’un nou medicament perquè sigui avaluat per la comissió o bé fer qualsevol suggeriment per a la millora del blog.

 *Xifres provinents de la implantació del Geriàtrics a la Gerència Territorial Metropolitana Nord, on va començar el projecte.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.