El Programa Pacient Expert Catalunya® afavoreix que els pacients coneguin més bé la malaltia crònica que pateixen

_MG_5397El Programa Pacient Expert Catalunya® té com a finalitat millorar la comprensió dels pacients en relació amb la malaltia crònica que pateixen, mitjançant la transferència i l’intercanvi de coneixements del pacient expert amb la resta de pacients que  participen en cada grup, a més de promoure canvis d’hàbits que millorin la seva qualitat de vida i la convivència amb la malaltia com una part més del procés assistencial. Aquest Programa se situa en el marc de la transició progressiva des d’una educació sanitària molt dependent del professional, i amb un cert caràcter paternalista, cap a una altra en què el pacient és més autònom.

Es tracta d’una iniciativa multifactorial i multidisciplinària, basada en la col·laboració i en el treball d’equip. Així mateix, el Programa Pacient Expert Catalunya® proposa una estratègia proactiva per fomentar la confiança i la motivació dels pacients que hi participen, a més de treballar per millorar la seva qualitat de vida. Per això, es fixen els objectius següents:

  • Aconseguir la implicació dels pacients.
  • Conèixer-ne el grau de satisfacció.
  • Millorar la percepció que tenen en relació amb la seva qualitat de vida.
  • Augmentar els seus coneixements sobre la malaltia.
  • Incrementar-ne el grau d’autocura per adquirir un maneig correcte de la malaltia.
  • Optimitzar el compliment terapèutic dels pacients.
  • Disminuir el nombre de visites que fan als professionals de medicina de família i d’infermeria, així com els ingressos hospitalaris i les visites a urgències per la malaltia.

El pacient expert es tria entre el grup de pacients afectats per una determinada malaltia crònica i ha de complir criteris de voluntarietat, capacitat d’autocura i absència de discapacitats psicofísiques.

Programa Pacient Expert Catalunya® en territori lleidatà

El Programa Pacient Expert Catalunya® es va posar en marxa al territori de Lleida l’any 2010. Des del seu inici, i fins al primer semestre de l’any 2014, hi ha participat un total de catorze equips d’atenció primària, tretze de l’Institut Català de la Salut (ICS) i un de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS). Durant aquest període, hi han assistit 208 pacients, tretze dels quals ho han fet com a pacients experts en els diferents grups que s’han organitzat.  Així mateix, s’ha constituït un total de 32 grups, tretze de TAO, set de malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), set de diabetis mellitus, un d’insuficiència cardíaca (ICC), dos de deshabituació del tabac i dos de fibromiàlgia.

El creixement del Programa en el territori de Lleida (entre gener i juny de 2014, pel que fa al nombre de pacients i grups, respecte de l’inici de la posada en marxa del Programa Pacient Expert Catalunya® l’any 2010) ha estat el següent: hi han participat 69 pacients, dels quals deu han actuat com a pacients experts per primera vegada, i s’han creat tres nous grups de TAO, tres d’MPOC, un d’insuficiència cardíaca, un de diabetis mellitus tipus 2 i un de deshabituació del tabac.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.