Investigadors de la Unitat en xarxa d’esclerosi múltiple de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Hospital Universitari Joan XXIII, Hospital de Viladecans i Consorci Sanitari del Garraf han descobert un biomarcador –l’expressió del gen de la proteïna MxA– que permet predir si els pacients amb esclerosi múltiple tindran o no una bona resposta al tractament amb interferó-beta. Aquest descobriment ha estat publicat recentment per la revista científica PLoS ONE(*).
La proteïna MxA és una molècula que s’indueix després d’una injecció d’interferó-beta. L’interferó-beta és un dels fàrmacs clàssics per disminuir el nombre de brots i reduir l’activitat de la malaltia a nivell cerebral, però per a un 30% a 50% de pacients no és efectiu i, en general és un fàrmac que presenta efectes secundaris. “Poder conèixer amb antelació en quins pacients no serà efectiu el tractament amb interferó-beta permet plantejar a nivell assistencial i des del principi altres estratègies terapèutiques més adequades i personalitzades”, explica la Dra. Elisabet Matas, facultativa especialista de l’Hospital Universitari de Bellvitge i primera firmant de l’article.
L’estudi ha mesurat en mostres de sang l’expressió del pacient prèviament a l’inici del tractament amb aquest fàrmac, per comprovar si diferències en aquesta expressió es corresponien amb diferències en l’efectivitat del tractament. La investigació va comptar amb la inclusió de més de 100 pacients i, després d’un seguiment mitjà de 2 anys, es va trobar una correlació entre concentracions basals més elevades de MxA i la presència de brots i progressió de la discapacitat.
Dels més de 1.000 pacients que es tracten a l’hospital, s’ha aconseguit que un de cada dos no tingui cap discapacitat permanent i que gairebé un 40% de la meitat restant tingui discapacitat mínima, és a dir, que poden ser autònoms. L’Hospital Universitari de Bellvitge lidera l’únic servei en xarxa d’esclerosi múltiple d’Espanya, englobat en el Pla de Salut de Catalunya, per tal d’oferir el millor diagnòstic i tractament al major nombre de pacients i el més a prop possible de la seva residència.
“La variabilitat dels símptomes, així com la particularitat de cada cas, fan d’aquesta una malaltia de tractament complex que requereix un maneig acurat i integrat”, explica el Dr. Sergio Martínez Yélamos, coordinador de la Unitat d’Esclerosi Múltiple del Servei de Neurologia l’Hospital Universitari de Bellvitge. “Aquest avenç s’insereix dins d’una estratègia molt més àmplia amb l’objectiu de personalitzar el tractament de l’esclerosi múltiple, de manera que a cada pacient se li ofereixi un abordatge personalitzat en funció de les seves característiques individuals”, destaca.
L’Hospital Universitari de Bellvitge és referent del programa Centres, Serveis i Unitats de Referència (CSUR) del Ministeri de Sanitat. En aquest sentit, el passat 22 de novembre, l’Associació Espanyola de Lluita contra l’Esclerosi Múltiple (AELEM) va lliurar a la Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’Hospital Universitari de Bellvitge el Premi nEMo pel seu servei en xarxa, tasca investigadora, prestigi internacional i atenció de qualitat. L’esclerosi múltiple és la malaltia crònica més freqüent i la segona causa d’incapacitat, després dels accidents de trànsit, en adults joves d’Europa. Es desconeixen les causes d’aquest trastorn, generat per l’atac defensiu de l’organisme contra els propis teixits, que a Espanya té una prevalença d’aproximadament 50.000 persones.