Els pacients de les Terres de l’Ebre reben l’atenció d’infermeres expertes gràcies al projecte de teleostomia territorial

OLYMPUS DIGITAL CAMERALa Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre ha posat en marxa consultes presencials i virtuals d’ostomies. El projecte està en funcionament des del dia 1 d’octubre de 2014.

S’estructura amb la posada en funcionament de la consulta presencial i virtual d’ostomies a càrrec de tres infermeres expertes de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Els serveis de cirurgia, urologia i otorinolaringologia de l’Hospital hi donen suport i participen en la coordinació juntament amb els equips d’atenció primària.

A la consulta presencial específica per a pacients ostomitzats, la infermera experta hi fa la visita preoperàtoria d’educació sanitària i la postoperàtòria després de l’alta. Així mateix, hi fa les revisions o visites que calgui derivades pels professionals dels centres d’atenció primària (CAP). Aquestes visites són les que a partir d’ara les infermeres o els metges dels CAP poden fer de manera telemàtica programant una visita virtual mitjançant la qual envien una valoració tant del pacient com de l’estoma, i n’adjunten una foto. La infermera referent visualitza la foto i amb totes les dades que té al seu abast proposa un tractament.

L’ostomia és la cirurgia que es fa per crear una nova obertura, denominada estoma, com a tractament d’algunes malalties que requereixen l’extirpació de l’intestí prim (ileostomia), d’una part del còlon i del recte (colostomia), de la bufeta urinària (urostomia) o de la laringe (traqueostomia).

En els darrers quatre anys, hi ha hagut 235 pacients ostomitzats intervinguts a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. D’aquests, 113 són o han estat portadors d’una colostomia, 84 d’una ileostomia, 22 d’una urostomia i 16 d’una traqueostomia. S’hi han d’afegir tots aquells pacients operats en altres hospitals que resideixen a les Terres de l’Ebre, i per tant, també són usuaris del sistema sanitari del territori.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.