L’hospitalització domiciliària tècnica de l’Arnau de Vilanova permet evitar ingressos hospitalaris en pacients quirúrgics

El Servei de Cirurgia General de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida utilitza, des de fa anys, estratègies per millorar l’accessibilitat i l’eficiència de l’atenció especialitzada al malalt quirúrgic agut en el domicili. Actualment, i amb la finalitat de donar resposta a les noves necessitats que es generen en l’atenció extrahospitalària al malalt quirúrgic agut, es treballa en l’hospitalització domiciliària tècnica (HDT), que és l’última estratègia de gestió implantada en aquest àmbit.

 Aquestes noves necessitats són principalment prestar atenció en el domicili a un nombre més gran de pacients quirúrgics aguts estables clínicament, que necessiten atenció de rang hospitalari, ja siguin tractaments o proves complementàries sota el control clínic d’un professional de cirurgia. Es tracta de pacients que no es poden incloure en el programa d’hospitalització domiciliària existent, perquè resideixen fora de la zona de cobertura definida, és a dir, a més de 10 o 15 km de l’Hospital.

 Els principals objectius d’aquesta proposta es basen a dissenyar estratègies de gestió que permetin incloure aquestes noves necessitats en els models existents d’hospitalització domiciliària, a més de garantir la continuïtat assistencial bidireccional entre els diferents nivells sanitaris implicats d’una manera segura i eficient.

L’HDT està lligada per via telefònica, virtual i/o presencial amb el professional de cirurgia responsable de la Unitat d’Hospitalització a Domicili, per tal de fer el seguiment dels pacients i dels resultats. El personal d’infermeria gestor de casos coordina les actuacions amb els equips d’atenció primària i amb l’Hospital de Dia.

Aquesta estratègia permet evitar ingressos hospitalaris en pacients quirúrgics, ja que potencia la integració de tots els recursos de diferents nivells assistencials (atenció primària i atenció especialitzada). A més, permet donar resposta a les noves demandes d’usuaris i professionals, per oferir així al pacient una atenció preferent especialitzada. Així mateix, l’HDT permet gestionar millor els llits quirúrgics i l’assistència urgent. Durant l’any 2013, de les 338 hospitalitzacions domiciliàries quirúrgiques, 32 van tenir la consideració d’hospitalització domiciliària tècnica.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.