La pèrdua del gen RHOA contribueix a la progressió dels tumors colorrectals i a les metàstasis

140722_laboratoris_117CwInvestigadors del VHIR han descobert com actua aquest gen que està poc present en els tumors de pacients amb mal pronòstic de càncer de colon i recte.

Investigadors del grup d’Oncologia Molecular del CIBBIM- Nanomedicina del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han descobert que la pèrdua d’un gen, denominat RHOA, indueix a la progressió dels tumors i a les metàstasis en el càncer de colon i recte. L’estudi també revela el mecanisme d’actuació d’aquest gen que té un rol completament diferent al que exerceix en altres tipus de càncer. Els resultats han estat publicats a Nature Communications.

RHOA estava en el punt de mira de l’autor principal de l’estudi, el Dr. Diego Arango, des que l’any 2005 va descobrir, juntament amb un altre grup internacional, que era un dels gens que presentava una major diferència d’expressió entre pacients amb càncer colorrectal amb bon i mal pronòstic.

Basant-se en la primera descoberta, l’objectiu de la investigació que ara s’ha publicat era determinar si la pèrdua dels nivells de RHOA és la causa, o una de les causes, de que els pacients tinguin un pitjor pronòstic. Amb aquesta intenció, els investigadors van eliminar el gen RHOA de l’intestí de ratolins en els que havien iniciat la tumorogènesi, que és el procés pel qual es produeix el càncer. “Vam descobrir que els animals morien abans, tenien més tumors i més grans”, explica el Dr. Arango, cap del grup d’Oncologia Molecular i investigador del CIBER de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina.

Per confirmar els resultats, també van realitzar tècniques in vitro, amb les quals van comprovar que la pèrdua de RHOA s’associa amb una major proliferació dels tumors i una menor diferenciació cel·lular.

Després de descobrir la funció de RHOA en els tumors de càncer colorrectal, l’equip del VHIR va intentar esbrinar si l’absència del gen també tenia un efecte similar en les metàstasis. Mitjançant un altre estudi murí, van detectar que la inactivació de RHOA fa que les cèl·lules de càncer de colon siguin més metastàtiques. Segons l’investigador, això explica perquè “en les mostres de metàstasi de pacients amb càncer colorrectal hem trobat menys expressió de RHOA que en els tumors primaris”.

Una funció inesperada

Fins ara es desconeixia el mecanisme d’actuació del gen RHOA (Ras homolog gene family, member A), que va ser identificat fa més de 30 anys com a oncogen; és a dir, com un gen que si s’expressa en nivells alts converteix les cèl·lules normals en tumorals.

En aquest estudi, no obstant, els investigadors han revelat una funció inesperada en el càncer colorrectal: “hem trobat de forma sorprenent que els nivells de RHOA modulen l’activitat de la via de senyalització de Wnt, que és una via molt important per als tumors de colon”, assegura el Dr. Arango. Concretament, han esbrinat que la inactivació de RHOA condueix a la redistribució de la proteïna β-catenin de la membrana al nucli, el que provoca una major proliferació, invasió i desdiferenciació de les cèl·lules de càncer colorrectal.

Els resultats de l’estudi suposen un canvi de paradigma en l’abordatge d’aquest gen, ja que a diferència del que s’ha descobert fins ara en altres tipus de càncer, com el de mama i pulmó, en el càncer de colon i recte RHOA té la funció oposada: la seva activació no promou la tumorogènesi, sinó que és la seva pèrdua la que accelera la malaltia.

A la investigació han participat investigadors del Institute of Biomedical Sciences de Fukushima (Japón) i del Ludwig Institute for Cancer Research a Melbourne (Austràlia).

 Referència bibliogràfica

P. Rodríguez, I. Macaya, S. Bazzocco, R. Mazzolini, E. Andretta, H. Dopeso, S. Mateo-Lozano, J. Bilic, F. Cartón-García, R. Nieto, L. Suárez-López, E. Alfonso, S. Landolfi, J Hernández-Losa, K. Kobayashi, S. Ramón y Cajal, J. Tabernero, N. Tebbutt, J. Mariadason, S. Schwartz, D. Arango. RHOA inactivation enhances Wnt signaling and promotes colorectal cáncer. Nature Communications. November 2014, doi:10.1038/ncomms6458

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.