Dues associacions de pacients contribuiran a la investigació sobre l’esclerosi lateral amiotròfica a l’IRBLleida

IRBLleida_02L’Àrea de Recerca en Neurociències de l’Institut i, especialment, els grups que fan recerca biomèdica en esclerosi lateral amiotròfica (ELA) rebran un impuls important amb les aportacions econòmiques fetes per La Fundació Miquel Valls i la Plataforma de Afectados de ELA. Aquests grups són el Grup de Recerca de Patologia Neuromuscular Experimental, liderat pel doctor Josep Esquerda (catedràtic de la Universitat de Lleida [UdL] i investigador a l’IRBLleida), i el Grup de Recerca de Fisiopatologia Metabòlica, liderat pel doctor Reinald Pamplona (catedràtic a la UdL i investigador a l’IRBLleida).

Amb l’aportació de la Fundació Miquel Valls, provinent de la donació d’una persona anònima, el doctor Esquerda comenta que “investigarem el possible rol d’unes proteïnes presents en les unions sinàptiques de les motoneurones, unes connexions que en el cas dels malalts d’ELA són defectuoses. La intenció és validar si aquestes proteïnes podrien ser dianes per desenvolupar una teràpia eficaç per a aquests pacients”.

D’altra banda, el projecte del Grup de Recerca Fisiopatologia Metabòlica, coordinat pels doctors Victòria Ayala, Manel Portero-Otín i Jordi Boada (professors de la UdL i investigadors a l’Institut), es basarà en l’estudi de les característiques moleculars dels malalts per establir si els pacients amb trets diferents de la malaltia (en aspectes com ara: aparició de símptomes, velocitat de progressió, entre d’altres) disposen de marcadors diferencials en sang, cosa que permetrà classificar més acuradament la malaltia i millorar-ne el pronòstic.

La campanya #cubohELAdo ha estat la iniciativa impulsada per la Plataforma de Afectados de ELA durant aquest darrer estiu. La campanya ha estat la versió a l’Estat espanyol de la coneguda #IceBucketChallenge on en què ciutadans anònims, famosos, artistes, polítics… es llançaven per sobre una galleda d’aigua freda, feien una donació a la recerca en ELA, pujaven el vídeo a les xarxes socials i enviaven un repte a altres persones perquè fessin el mateix.

De tota la recaptació de fons en benefici dels malalts d’ELA, la plataforma ha destinat 5.240 euros a l’IRBLleida. Aquesta aportació contribuirà a la realització d’un assaig terapèutic en animals d’experimentació de la malaltia d’ELA, als quals s’administrarà un agent immunomodulador amb resultats prometedors en assajos preliminars del Grup liderat pel doctor Esquerda.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.