El CAP Drassanes i el CAP Manso fan tests ràpids per al diagnòstic del virus de la immunodeficiència humana durant cinc dies amb motiu de la Setmana Europea de la Prova del VIH  

vihDurant aquesta setmana, del 24 al 28 de novembre, s’estan fent tests ràpids de detecció del  VIH al CAP Drassanes i al CAP Manso, de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut, coincidint amb la Setmana Europea de la Prova del VIH.

Cada dia d’aquesta setmana hi ha professionals sanitaris que ofereixen a la ciutadania la possibilitat de fer-se la prova ràpida del VIH al CAP Drassanes, de 12 h a 14 h, i al CAP Manso, d’11 h a 13 h i de 17 h a 19 h, a més de donar-li consells per prevenir-ne el contagi. La prova és oberta a tothom i, el que és més important, és confidencial i anònima, ja que no és necessari proporcionar cap dada personal per accedir-hi. Les persones que es fan la prova només han d’esperar 20 minuts per saber-ne el resultat.

S’ha volgut informar especialment els adolescents, tant de la possibilitat de fer-se les proves com dels consells per prevenir el contagi del VIH, per conscienciar-los de la importància de practicar sexe segur; d’assegurar-se, a l’hora de fer-se tatuatges o pírcings, que els centres garanteixin les mesures higièniques i sanitàries adequades; i del perill de compartir el material utilitzat per al consum de drogues injectables. Per això, també es fan aquestes proves en el marc de la Tarda Jove que organitza la unitat d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), el dijous 27 de novembre, de 16 h a 18 h, al CAP Drassanes.

Ser diagnosticat del VIH és una experiència que canvia la vida de les persones afectades, ateses les conseqüències emocionals i pràctiques que comporta, però un diagnòstic precoç millora la qualitat de vida de qui té els anticossos i redueix la probabilitat de transmissió del virus a altres persones.

Qui ha de fer-se la prova del VIH?

És especialment recomanable que es facin la prova les persones que es troben en les situacions següents:

  • Dones embarassades o que estan pensant a quedar-se embarassades.
  • Persones que tenen qualsevol malaltia de transmissió sexual.
  • Totes les persones que hagin tingut relacions sexuals sense preservatiu.
  • Les parelles estables que volen deixar de fer servir el preservatiu.
  • Parelles sexuals de persones amb VIH.
  • Usuaris actuals o antics de drogues intravenoses i les seves parelles sexuals.
  • Persones que exerceixen la prostitució.

A Catalunya s’han diagnosticat 17.000 casos de sida des de l’any 1981, però s’estima que hi ha fins a 33.000 persones infectades per VIH, de les quals un 30-40% no sap que ho està. Aquesta situació suposa un risc de contagi, ja que la majoria de les noves infeccions es produeixen perquè les persones amb VIH ignoren que el tenen. A més, el diagnòstic precoç és un factor determinant per fer possible una esperança de vida millor, però fins a un 48% dels nous diagnòstics són tardans i un 28% es fan quan la malaltia ja està avançada.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.