El VHIR celebra 20 anys d’excel·lència científica

15657963890_829df772a4_zEl Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) celebra el seu vintè aniversari amb un acte acadèmic, que ha tingut lloc aquest divendres al Pavelló Docent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, davant més de dos centenars dels protagonistes de la seva història. Dijous al vespre, els impulsors de l’institut, les seves autoritats històriques i tots els col·laboradors empresarials i tecnològics, així com els principals donants, van assistir a un sopar institucional al Cosmocaixa, on es va presentar un vídeo dels 20 anys de la seva història amb testimonis del  seu passat, present i futur.

L’acte acadèmic va retre homenatge als investigadors que han estat claus en la creació i l’impuls del VHIR: el Dr. Simó Schwartz, primer director de recerca de l’HUVH, el Dr. Jordi Soler i Soler, excap del Servei de Cardiologia, el Dr. Jaume Guàrdia, excap del grup de Malalties Hepàtiques, i el Dr. Àngel Ballabriga (1920-2008), exdirector de l’Hospital Infantil.

També han tingut una menció especial les persones que han tingut un paper clau en la gestió d’aquests vint anys. En aquest cas han estat reconeguts els anteriors directors –el Dr. Carles Miquel, el Dr. David García Dorado, el Dr. José María Sáez a títol pòstum, i el Dr. Juan Emilio Feliu–, els presidents o vicepresidents del Patronat –la Dra. Marina Geli, el Dr. José Luis de Sancho i el Dr. Jaume Raventós–, i els presidents del Comitè Científic Intern que encara tenen vinculació amb el VHIR –el Dr. Joaquín Arribas, el Dr. David García Dorado i el Dr. Rafael Simó–. A més de recollir el premi, alguns dels investigadors també han pujat al faristol per repassar la seva trajectòria i visió de la recerca al VHIR.

L’Ebola ha centrat la conferència de l’acte acadèmic, conduïda pel Dr. José Manuel Echevarría, cap de l’Àrea de Virologia del Centro Nacional de Microbiología del Instituto de Salud Carlos III. L’investigador ha explicat com la rapidesa del diagnòstic i l’eficàcia de la comunicació són elements crucials per a la bona gestió de la malaltia, i ha donat alguna clau de la seva actuació durant el cas de Teresa Romero.

El Director General de Planificació i Recerca del Departament de Salut, el Dr. Carles Constante, ha presidit l’acte acadèmic destacant el gran paper que juga el VHIR en la recerca biomèdica a Catalunya, com a “centre de primera fila i d’excel·lència, fruit de l’esforç i la implicació de cadascun dels investigadors”.

Per la seva part, el director del VHIR, el Dr. Joan Comella, ha repassat les principals fites de l’Institut i ha agraït el paper que han jugat tant investigadors, com personal d’estructura, empresaris, polítics i mecenes en l’evolució del centre.

Finalment, el gerent de l’hospital, el Dr. José J. Navas, ha recordat les acreditacions que ha hagut de superar l’institut per assolir el nivell actual, però ha dit que “encara queda feina per transformar la recerca en guies i protocols clínics, per signar més acords amb empreses i introduir en el mercat productoe i nous models organitzatius més eficients”.

Sopar al Bosc Inundat

Les capibares, els tambaquís i els ànecs suirirí del bosc inundat del Cosmocaixa van ser dijous els testimonis d’una nit plena d’emocions, records i anècdotes dels 20 anys d’història del VHIR. Amb un sopar institucional, l’Institut va retre homenatge als protagonistes que han fet possible que tot comencés, que el centre hagi arribat al nivell d’excel·lència que té, i a les persones que el portaran a mantenir-se on és i a superar-se en els propers 20 anys.

L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que va destacar la importància de la recerca a “un dels hospitals més importants del món”, el Vall d’Hebron, on va treballar com a pediatre i investigador sota la batuta del Dr. Àngel Ballabriga (1920-2008), exdirector de l’Hospital Infantil. Investigadors com el Dr. Ballabriga, el Dr. José María Sáez i el Dr. Joan Córdoba, van ser recordats al sopar per històrics excaps de servei i de recerca de l’hospital, com ara el Dr. Simó Schwartz, el Dr. Jordi Soler i Soler, el Dr. Joan Ramón Malagelada i el Dr. Jaume Guàrdia.

Sota la música de la Mancuso Blues Band, els comensals van tenir l’oportunitat de degustar el pastís d’aniversari preparat especialment pel Museu de la Xocolata de Barcelona, i de conèixer a la VHIR, la nova mascota de l’Institut, que ajudarà al centre a divulgar la seva tasca i a arribar més fàcilment a la gent.

Un moment també especial a la nit va ser quan el jugador del Barça i de la selecció espanyola de futbol, Andrés Iniesta, va enviar un missatge de felicitació al VHIR pels seus 20 anys d’història i va anunciar el seu compromís per conscienciar a la societat sobre el paper clau que té la investigació al nostre entorn.

El Dr. Joan Comella va conduir l’emotiu acte que també va comptar amb la participació del gerent de l’hospital i del director general de planificació sanitària i recerca. La celebració del 20è aniversari seguirà fins a la primavera del 2015, quan es farà un acte lúdic dirigit a tota la societat.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.