Tres fàrmacs podrien ser millors que un en alguns pacients amb càncer colorectal avançat

Logo VHIO

Els pacients amb una forma de càncer colorectal avançat degut a una versió mutada del gen BRAF tenen un nombre limitat d’opcions de tractament. No obstant això, els resultats d’un assaig clínic multicèntric en què han participat investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), suggereixen que aquest tipus de càncer podria respondre a una combinació de tres fàrmacs dirigits. 

El director del VHIO i cap de servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Josep Tabernero, participarà demà divendres 21 en el 26è Simposi sobre Dianes Moleculars i Terapèutica del Càncer EORTC-NCI-AACR[1], que té lloc a Barcelona. Durant la seva intervenció, Tabernero presentarà l’estudi que està duent a terme juntament amb investigadors d’altres països [2], que avalua l’eficàcia d’un nou tractament d’aquest tipus de càncer colorectal. Aquest tractament experimental es basa en la combinació d’un inhibidor del gen BRAF, anomenat encorafenib, amb un inhibidor del receptor del factor de creixement epidèrmic (EGFR), anomenat acetuximab. L’estudi també compara l’efecte d’aquests dos fàrmacs sols amb la seva interacció amb una tercera molècula, anomenada alpelisib, que inhibeix la via Pl3K, que també està implicada en el càncer. Es tracta d’un assaig clínic de fase I que s’està realitzant en pacients amb càncer colorectal avançat amb mutacions de BRAF.

“Entre els 54 pacients inclosos en la part de l’assaig de cerca de la dosi, observem que la grandària dels tumors es va reduir en el 23% dels pacients tractats amb encorafenib i cetuximab i en el 32% dels tractats amb una combinació dels tres fàrmacs, així com una estabilització de la malaltia en el 54-60% dels casos”, explica el Tabernero. Encara que no es va comparar els pacients que rebien aquests tractaments amb els que rebien el tractament convencional, aquests resultats dupliquen els dels pacients que han estat tractats amb teràpies de referència”.

Resultats prometedors

Tabernero afegeix que “els pacients amb càncer colorectal avançat amb tumors que tenen mutacions de BRAF no responen significativament als tractaments estàndard, motiu pel qual tenen un mal pronòstic. A més, els intents recents de fer servir un sol fàrmac per inhibir BRAF en pacients amb tumors colorectals han presentat resultats molt pobres. Esperonats pels resultats preclínics prometedors, i per tal d’evitar l’aparició de mecanismes de resistència primària al tractament, hem analitzat la seguretat i l’eficàcia d’una nova estratègia terapèutica, tot combinant dos o tres fàrmacs”.

“Tot i que encara estem en las fases inicials i es tracta de dades preliminars, aquesta estratègia de combinació demostra una major eficàcia i allarga el temps de supervivència dels pacients lliures de progressió de la malaltia, amb uns efectes secundaris de fàcil tractament. Per això, aquest estudi representa un pas endavant significatiu per oferir als pacients amb càncer colorectal metastàtic una nova esperança i una possible futura estratègia terapèutica diferent”.

Els pacients de l’assaig van ser tractats amb encorafenib, administrat per via oral un cop al dia, junt amb una dosi intravenosa estàndard de cetuximab (400 mg/m2 per a la dosi de càrrega inicial, seguits de 250 mg/m2 setmanals). A més, 28 dels pacients també van rebre una dosi oral d’alpelisib diària.

Alteracions genètiques

S’han analitzat les alteracions genètiques dels tumors per estudiar la possible relació amb les respostes al tractament observades en els pacients. “Aquest treball ha demostrat que el càncer colorectal amb mutacions de BRAF és una malaltia diversa i que hi intervenen vàries vies clau relacionades amb el càncer, incloses PI3K i WNT”, assenyala el professor Tabernero. “Això podria explicar per què els fàrmacs dirigits a diferents vies són més eficaços administrats en combinació que de forma aïllada”.

Encara s’estan incloent pacients a l’assaig clínic, fins a 50 per a cada grup, i se’ls administra de manera aleatòria la doble o triple combinació de fàrmacs per veure quina és la pauta més prometedora.

Jean-Charles Soria, president del comitè científic del Simposi EORTC-NCI-AACR i director del projecte Socrate del Site de Recherche Intégrée sur le Cancer (SIRIC) del Gustave Roussy Cancer Campus, França, comenta: “Els tumors amb mutacions de BRAF representen un subgrup genèticament ben definit de càncers colorectals. En aquests pacients la monoteràpia amb inhibidors de BRAF no presenta activitat, en clar contrast amb la indiscutible activitat observada en el melanoma o el càncer de pulmó no microcític amb mutacions de BRAF. En aquest cas un bloqueig doble de BRAF i EGFR, així com un bloqueig triple de BRAF, EGFR i PI3K, demostren una clara activitat antitumoral en la immensa majoria de pacients, amb una reducció de la grandària tumoral en un 25%-30% i estabilització de la malaltia en un 54%-60%”.

Resum núm.: LBA 11, Proffered papers, sessió plenària 8, Auditori, 11:00, divendres 21 de novembre.

[1] EORTC [European Organisation for Research and Treatment of Cancer, NCI [National Cancer Institute], AACR [American Association for Cancer Research].

[2] The phase I clinical trial is being run in Spain, France, The Netherlands, Germany, Japan, The USA and Canada.

[3] Novartis sponsored the trial.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.