Un programa d’atenció especialitzada en MPOC greu redueix més del 50% dels ingressos i de l’estada hospitalària dels malalts

Hospital de BellvitgeLa malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) és la malaltia crònica respiratòria més prevalent en els països desenvolupats. En l’actualitat, el 10,2% de la població més gran de 40 anys la pateix i es calcula que al voltant del 30% de les persones fumadores la desenvoluparan. Aquesta es caracteritza per la disminució de la capacitat pulmonar i l’ofec, tos crònica i infeccions freqüents, símptomes que poden ser lleus o arribar a situacions greus d’invalidesa.

“Els pacients amb MPOC greu presenten una evolució llarga amb múltiples exacerbacions que comporten freqüents ingressos hospitalaris i una alta taxa de reingressos”, explica el Dr. Jordi Dorca, cap del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Per aquest motiu, l’hospital, a través de la Unitat Funcional de la MPOC (UFOC), té un programa d’atenció especialitzada en MPOC greu, el qual ha aconseguit reduir més del 50% dels ingressos i de l’estada hospitalària d’aquests malalts. Concretament, els ingressos actuals són la meitat que abans de la posada en marxa d’aquests programa, i la mitjana d’hospitalització ha passat de 19 dies, a ser de 9 dies.

El programa específic d’atenció als pacients greus ofereix una consulta urgent especialitzada i una atenció continuada integral en el hospital de día, en coordinació amb l’Atenció Primària de l’àrea de referència directa,  que permet tractar les aguditzacions dels pacients de manera precoç. “Les exacerbacions en els malalts que es troben en fases greus són freqüents i provoquen visites reiterades al Servei d’Urgències. Amb aquest programa els donem una atenció urgent especial a les seves necessitats i de manera més ràpida, a més d’evitar la sobrecàrrega de les Urgències”, explica la Dra. Salud Santos, responsable de la UFOC de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

La infermera experta en pneumologia és una figura clau d’aquest dispositiu, ja que porta el seguiment exhaustiu de cada pacient. Aquesta s’encarrega de l’educació del malalt en termes de dieta i activitat física, de la deshabituació tabàquica i el control de la realització de proves complementàries específiques, a més d’estar en contacte permanent amb cadascun de manera telefònica. En cas d’agudització, el malalt és visitat pel pneumòleg en menys de 24 hores, si es considera necessari. S’ha de tenir en compte que les exacerbacions recurrents s’associen amb el deteriorament de la funció pulmonar i la qualitat del pacient.

Els especialistes en la malaltia reiteren que la prevenció social contra el tabac és essencial perquè aquesta és una malaltia irreversible causada pels efectes nocius de les cigarretes. “A partir de la detecció, podem frenar el desenvolupament de la malaltia i compensar els efectes, però mai curar els bronquis o alvèols que han quedat danyats. És impossible restituir la funció que realitzaven els pulmons abans”, indica la Dra. Santos. La malaltia pulmonar obstructiva crònica pot repercutir en òrgans com el cor, fent així que les malalties cardiològiques estiguin molt relacionades amb aquesta patologia.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.