
Els investigadors de l’IRBLleida, amb l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; el conseller Boi Ruiz; el rector de la UdL, Roberto Fernández, i el tinent d’alcalde Fèlix Larrosa, amb el Bronze d’Ascoli.
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el conseller de Salut, Boi Ruiz, van presidir ahir el lliurament del VI Premi Internacional Ciutat de Lleida a l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), un guardó que reconeix “socialment i institucional la tasca desenvolupada a favor de la visibilització, presència o ressò internacional de Lleida i la seva àrea d’influència”.
Durant l’acte, Ros va destacar que la concessió d’aquest premi a l’IRBLleida posa de relleu l’aportació a la ciència des de Lleida i va agrair al jurat el seu “encert a reconèixer una gran tasca investigadora i humana i un nivell professional del que tots els lleidatans i lleidatanes estem orgullosos”. El paer en cap ha posat de relleu també que centres com l’IRBLleida contribueixen a la projecció de la capitalitat de Lleida en atenció sanitària i a la seva internacionalització. Ros ha significat així mateix la vinculació directa entre la recerca i la millora de l’atenció sanitària, la relació estreta amb la universitat i la potència que està assolint Lleida en l’àmbit de la salut que, lligada als estudis de veterinària, “completen el cercle virtuós del món de l’agroalimentació, un conjunt d’excel·lència i massa crítica que aportarà a la recerca”.
Per la seva banda el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha assenyalat que “Lleida té una identitat sanitària pròpia i de recerca” i ha remarcat que l’únic centre que compta amb l’acreditació com a Institut d’Investigació Sanitària per part de l’Institut de Salut Carlos III que hi ha fora de Barcelona és l’IRBLleida. Ruiz ha remarcat la importància de la recerca “per avançar en els tractaments del futur, és un element de progrés en qualsevol sistema sanitari públic”.
El director de l’IRBLleida, Xavier Matias-Guiu, s’ha mostrat agraït pel guardó i ha posat de manifest que “es tracta d’un èxit col·lectiu de tots els investigadors i de les institucions que ens donen suport. Es tracta d’un èxit de Lleida, estem orgullosos, a part de produir científicament per millorar l’assistència sanitària dels lleidatans, la complicitat de la societat lleidatana que ens fa especialment feliços, tenim la sensació que la societat comparteix el que fem”.
La presidenta del Jurat, la periodista Rosa Maria Calaf, va llegir l’acta del jurat, que destaca la concessió del premi l’IRBLleida per ser un institut que s’ha consolidat com una entitat de recerca sanitària de referència en els àmbits nacional i internacional, que cobreix la recerca biomèdica des de la recerca bàsica, fins a la pràctica clínica i els assaigs clínics. Calaf va explicar que “davant el moment delicat que es viu, donar suport a la recerca és fonamental i visibilitzar que s’està realitzant és una tasca absolutament necessària: “Lleida té un nivell de recerca extraordinari, amb un institut que treballa amb institucions importants d’arreu del món i cal donar suport a la recerca per la importància que té en la construcció de la societat”.
Cal destacar que el Premi Internacional Ciutat de Lleida distingeix una persona, entitat, empresa, institució o grup de treball que hagi contribuït, a través de la seva activitat acadèmica, científica, econòmica, social o cultural, a la projecció internacional de la ciutat Lleida i la seva àrea d’influència. Per a l’edició d’aquest 2014 es van presentar 8 candidatures.
Millora de la pràctica clínica
L’IRBLleida va néixer l’any 2004 amb la finalitat de crear sinergies entre la recerca bàsica, la recerca clínica i la recerca epidemiològica, per tal que la recerca biomèdica sigui el motor de la millora de la pràctica clínica en benefici de tota la població. Actualment, el conformen uns 350 investigadors provinents de la Facultat de Medicina de la UdL, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, l’Hospital Santa Maria i el Departament de Salut de la Generalitat i estan organitzats en 31 grups de recerca que pertanyen a cinc grans àrees: estrès en sistemes biològics, medicina terapèutica i experimental, models cel·lulars i moleculars de patologies humanes, neurociències i medicina clínica.
L’IRBLleida té el reconeixement dels grups de recerca per la Generalitat de Catalunya. Els seus investigadors participen en xarxes nacionals d’àrees com el càncer, les patologies renals, les patologies respiratòries, l’estrès oxidatiu i l’envelliment. A més, compta amb l’acreditació de qualitat ISO 9001, concedida al seu Biobanc per a les tasques de recepció, processament, emmagatzematge i enviament des mostres biològiques procedents de donants per a la recerca biomèdica i amb l’acreditació com a institut d’investiogació sanitàriaper part de l’Instituto Carlos III, que és el màxim òrgan de gestió de la recerca biomèdica. L’IRBLleida és l’únic centre d’investigació sanitària acreditat a Catalunya fora de la demarcació de Barcelona i és el 20è a l’Estat. En l’àmbit internacional, el centre ha establert col·laboracions amb investigadors d’arreu.
El Premi Internacional Ciutat de Lleida
El premi consisteix en una reproducció en bronze del document conegut com a “Bronze d’Ascoli”, un text legal de l’any 89 a. de C. aparegut a la localitat italiana d’Ascoli. Reconeixia la concessió de la ciutadania romana a un grup de 30 cavallers indígenes hispans de la vall mitjana de l’Ebre –entre ells, tres de les terres de Lleida– que van participar en la guerra social italiana. Es tracta del document més antic on apareix el nom d’Ilerda. La peça és la primera mostra original existent que representa la vinculació del territori de Lleida amb l’exterior.
El Premi Internacional Ciutat de Lleida s’ha concedit en les anteriors edicions al doctor Roc Pifarré, a la Universitat de Lleida, a Custo Dalmau, al Dr. Rafael Ferreruela i l’empresa Lleida.net.
Font: La Paeria / Comunicació IRBLleida