Les malalties neurodegeneratives, sota la lupa dels investigadors de l’IRBLleida

Investigadors de l'IRBLleida amb projectes finançats per La Marató de 2013Com afecta l’apnea del son en l’evolució de la malaltia d’Alzheimer, quines són les vies comunes de la degeneració de les neurones motores en diferents malalties i els mecanismes implicats en la degeneració i creació de noves neurones cognitives són els tres projectes de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) guardonats per la Fundació La Marató de TV3, corresponent a l’edició de 2013, dedicada a les malalties neurodegeneratives.

Amb un import global concedit de 421.737,50 € per a tres anys d’investigació, els nostres investigadors desenvoluparan els següents projectes:

Carme Espinet

Carme Espinet, mostrant una imatge de microscòpia confocal de les neurones de d’hipocamp que són objecte del seu estudi.

Dra. Carme Espinet, professora a la Universitat de Lleida i investigadora a l’IRBLleida en el Grup de Neurobiologia Molecular i del Desenvolupament: “Intentarem descobrir quin paper juguen certes molècules (proNGF i el seu receptor p75NTR) que es troben augmentades en la malaltia d’Alzheimer. Aquestes molècules són les responsables de la degeneració de les neurones existents en una zona de l’hipocamp – la regió encarregada de l’aprenentatge i la memòria – i també de provocar defectes en la fabricació de noves neurones. Creiem que la supressió la via de senyalització que s’engega amb la unió de proNGF al seu receptor p75NTR pot ser una molt bona estratègia terapèutica per afavorir la producció de noves neurones en la regió de l’hipocamp i així aconseguir pal·liar els defectes cognitius de la malaltia”.

Mariona Jové

Mariona Jové a la Plataforma de Metabolòmica d’IRBLleida.

Dra. Mariona Jové, investigadora responsable de Servei de Metabolòmica d’IRBLleida i membre del Grup de Fisiopatologia Metabòlica: “El que perseguim amb aquest projecte és aconseguir, mitjançant l’anàlisi de sistemes, la caracterització comparada de les malalties que afecten les motoneurones integrant dades moleculars, clíniques i/o provinents de tècniques de diagnosi per la imatge per a poder contribuir a una major comprensió de les vies comunes que afecten la neurodegeneració motora. Concretament, a l’IRBLleida s’estudiaran les empremtes metabòliques comunes presents en pacients de diferents malalties amb característiques de neurodegeneració motora.”

Gerard Piñol

Gerard Piñol assenyala en una ressonància magnètica la regió del cervell afectada en un malalt d’Alzheimer.

Dr. Gerard Piñol, coordinador de la Unitat de Transtorns Cognitius de la Regió de Lleida, ubicada al l’Hospital Santa Maria de Lleida i investigador IRBLleida al grup de Neurociències Clíniques: “Nosaltres volem investigar la relació entre l’apnea del son i la malaltia d’Alzheimer, ja que en aquests pacients i sobretot en les etapes inicials de la malaltia, els trastorns del son són freqüents. És possible que hi hagi una relació entre les apnees del son i l’empitjorament de la malaltia d’Alzheimer. En concret, pensem que la fragmentació del son – dormir de manera discontínua – i les hipòxies o falta d’oxigen durant el son, propis de l’apnea, són claus per entendre el deteriorament cognitiu d’aquests malalts”.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.