Es triplica en sis anys la supervivència als tumors cerebrals més agressius a Girona

Comitè2El Comitè de Neurooncologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de Girona acaba de complir deu anys de funcionament, consolidat com un espai d’intercanvi de coneixement entre els professionals implicats en el tractament de pacients afectats de tumors del sistema nerviós central.

Al llarg d’aquests anys els professionals que l’integren han generat protocols assistencials per homogeneïtzar els tractaments dels tumors primitius més freqüents i de les metàstasis cerebrals, entre els quals hi ha el glioblastoma multiforme, un dels més agressius i que fa sis anys presentava una supervivència als dos anys del 6% de casos. L’evolució del Comitè ha permès una incorporació progressiva de les millores en el diagnòstic per la imatge, en la cirurgia i el tractament amb radioteràpia i quimioteràpia, així com l’ús de medicació de nova generació.

El resultat ha estat un increment substancial d’aquesta supervivència a Girona, que ara se situa en un 20% als dos anys, segons dades del Registre de Càncer de Girona. Malgrat que aquesta millora és substancial encara queda molt camí per recórrer i, precisament, millorar la supervivència de les neoplàsies del sistema nerviós central és un dels desafiaments més importants que afronta la neurooncologia.

Actualment aquest Comitè gironí avalua cada any uns 90 casos de gliomes (tumors al cervell o a la medul·la) de diferent grau. En el transcurs d’aquests deu anys, mig miler de pacients afectats per tumors glials o lesions metastàtiques al sistema nerviós central han estat discutits i tractats d’acord amb les decisions preses pel Comitè, un dels més antics de Catalunya i el primer d’entrar en funcionament fora de Barcelona. El grup es compon d’un equip multidisciplinari format per professionals dels serveis de Neurocirurgia, Oncologia Radioteràpica, Oncologia Mèdica, Neurologia, Diagnòstic per la Imatge (IDI) i Anatomia Patològica, que es reuneixen setmanalment per consensuar els tractaments a seguir per a cadascun dels pacients.

Comitè

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.