El Servei de Pneumologia de l’Arnau i del Santa Maria i l’atenció primària de Lleida se sumen al Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar

La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) es caracteritza per disminuir la quantitat d’aire que entra i surt de les vies respiratòries. Això passa perquè els bronquis perden l’elasticitat i s’obstrueixen per una excessiva producció de mucositat, i perquè es destrueixen els envans que separen els alvèols. Aquesta patologia engloba dues altres malalties més conegudes per la població: la bronquitis crònica i l’emfisema pulmonar. La principal causa que les provoca és l’hàbit de fumar. L’MPOC afecta homes i dones i té un gran impacte sobre la qualitat de vida dels pacients, les seves famílies i la societat en general.  Actualment, l’MPOC és la tercera causa de mort al món. Al nostre país, afecta, aproximadament, un de cada deu adults més gran de 40 anys i, malauradament, més d’un 70% dels pacients que la pateixen no estan diagnosticats.

Sota el lema “Mai és massa tard”, el dia 19 de novembre de 2014, se celebra el Dia Mundial de l’MPOC i, per aquest motiu, l’Arnau, el Santa Maria i diversos CAP de Lleida organitzen un seguit d’activitats. Els centres de les poblacions d’Almacelles, Ponts, Mollerussa i Tremp organitzen xerrades per explicar les causes de l’MPOC, com afecta l’organisme, i la importància del tractament, la dieta i l’exercici en aquesta malaltia. Així mateix, a l’Arnau s’instal·larà una taula informativa al vestíbul, entre les 10 h i les 13 h, amb l’objectiu d’incrementar el coneixement de la població sobre aquesta malaltia. A més, es realitzaran espirometries gratuïtes a persones majors de 40 anys (fumadores actives i exfumadores). Igualment, es repartiran fullets informatius on s’oferiran consells per a la prevenció de la malaltia i sobre la importància del diagnòstic precoç i del compliment del tractament. Personal d’infermeria del Servei de Pneumologia farà una xerrada informativa sobre la malaltia a les 11 h a la sala d’actes de l’Hospital.

Actualment, des del Servei de Pneumologia de l’Arnau i el Santa Maria, juntament amb l’atenció primària i amb el suport de la Gerència Territorial de Lleida i la participació estreta de l’associació de pacients RESPIRA LLEIDA, s’estan posant en marxa iniciatives encaminades a millorar l’atenció integral dels pacients amb malalties pulmonars cròniques de tot el territori.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.