Es desenvolupa una prova no invasiva que identifica pacients amb risc de rebuig de trasplantament de ronyó

Hospital de BellvitgeL’Hospital Universitari de Bellvitge ha participat en aquesta investigació internacional que permet conèixer prèviament i només amb una mostra de sang si el sistema immunològic del pacient rebutjarà el trasplantament renal.

Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i metges de l’Hospital Universitari de Bellvitge, conjuntament amb un equip d’investigadors de la Universitat de California, l’Hospital Infantil de Cincinnati, el Centre Mèdic California Pacífic, la Universitat de Pittsburgh, la Universitat Emory i la Universitat d’Stanford (Estats Units) i l’Hospital infantil de Mèxic Federico Gómez, han desenvolupat una prova genètica que identifica aquells pacients amb alt risc de patir rebuig de trasplantament de ronyó. A partir d’una mostra de sang perifèrica i un test de fàcil desenvolupament, es pot saber de manera no invasiva i abans de presentar-se la disfunció de l’empelt renal si el sistema immunològic del pacient rebutjarà el trasplantament renal.

 El Dr. Oriol Bestard, nefròleg de l’Hospital Universitari de Bellvitge i únic participant espanyol en aquest estudi explica que “la prova permetrà adequar amb antelació el tractament immunosupressor per tal d’evitar el dany immunològic i la fallida del trasplantament. Amb aquest test genètic podrem adaptar el tractament immunosupressor d’una forma més fàcil i sense utilitzar una prova invasiva en aquells malalts amb elevat risc de patir rebuig”. Els investigadors han desenvolupat, a partir de les mostres de sang, un algoritme que permet classificar el risc de rebuig dels pacients tant en nens com en adults. “La prova de sang, a part de ser un mètode més senzill, permetrà identificar als pacients amb rebuig de forma oportuna i adequar el tractament”, afegeix.

 “Quan l’òrgan trasplantat és rebutjat, habitualment hi ha un augment de la creatinina (substància que serveix com a marcador renal) en el sèrum del pacient. Com aquest no és un marcador específic, ja que la creatinina pot augmentar en sang per molts motius a més del rebuig, s’ha de realitzar una biòpsia renal per confirmar que s’està produint el rebuig”, explica el Dr. Josep Maria Grinyó, catedràtic de medicina de la Universitat de Barcelona. Amb aquesta nova prova es pot predir fins a tres mesos abans de la detecció per mitjà de biòpsia el rebuig agut, que afecta al voltant del 20% dels trasplantaments renals.

La investigació “The kSORT Assay to Detect Renal Transplant Patients at High Risk for Acute Rejection: Results of the Multicenter AART Study”, publicada en la revista PLOS Medicine el passat dimecres, va analitzar mostres de sang de pacients amb trasplantament de ronyó per tal de mesurar 43 gens amb nivells d’expressió que poden variar durant el rebuig renal agut. En un primer conjunt de 143 mostres de sang i utilitzant una tècnica denominada reacció en cadena de la polimerasa (PCR), es va determinar que 17 d’aquests gens podien discriminar els pacients amb risc o no de patir rebuig agut, el qual havia estat prèviament diagnosticat mitjançant biòpsia. En total, es van analitzar 558 mostres de sang de 436 pacients amb trasplantament renal procedents de vuit centres d’Estats Units, l’Hospital Universitari de Bellvitge (Espanya) i Mèxic.

Malgrat que la prova és altament específica i clínicament aplicable, els investigadors indiquen que s’ha de provar ara de forma prospectiva i plantejant una intervenció clínica, per tal de confirmar el seu benefici. D’altra banda, hi ha dos tipus de rebuig immunològic, un provocat per cèl·lules i l’altre per anticossos, entre els quals aquest test no pot discriminar. Per això, els autors continuen aprofundint en l’estudi per tal de poder utilitzar la prova en les actuals guies de pràctica clínica i així classificar el risc del pacient, el tractament immunosupressor i la necessitat de biòpsia.

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.