Professionals del Servei de Neonatologia participen en un projecte pilot per formar personal mèdic i infermer dels hospitals hondurenys

140828_honduras_neonats_02CwEl passat mes d’agost el Servei de Neonatologia de l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron va impartir un curs d’actualització per als neonatòlegs i el personal infermer de les unitats neonatals dels hospitals públics i privats d’Hondures. El curs, Maneig del prematur menor de 1.500 grams, perseguia millorar la formació dels especialistes del país centreamericà en el maneig d’aquests petits pacients, la supervivència dels quals és tan sols d’un 20-30% en aquest país.

Actualment, Hondures és el tercer país occidental amb major mortalitat infantil. La saturació de les unitats de neonatologia, una elevada ràtio metge/pacient juntament amb un mal control perinatal, uns equips obsolets i la manca de material higiènic de primera necessitat, com ara bolquers, guants o gel antibacterià, són la causa d’una mortalitat del 40% en nounats. Tot i que els menors de 1.500 grams rarament sobreviuen.

Els neonatòlegs Héctor Boix i Carmen Ribes, i la infermera especialista en cures centrades en el neurodesenvolupament del nadó (NIDCAP), Estrella Gargallo, es van encarregar de conduir l’activitat formativa que en aquesta edició ha posat l’èmfasi en les cures centrades en el neurodesenvolupament del nadó, la prevenció i el tractament de les infeccions, i les patologies respiratòries i hemodinàmiques, així com de la importància del treball en equip del personal mèdic, infermer i les famílies.

El curs no només tenia per objectiu actualitzar coneixements, sinó de detectar mancances i problemes, i mirar de resoldre’ls amb els recursos disponibles. Un bon exemple d’això és la utilització dels respiradors vells per administrar CPAP nasofaringi sense haver de comprar nous aparells. Així, actualment, sis infants han pogut beneficiar-se de la ventilació no invasiva.

Durant l’activitat formativa els assistents han rebut classes teòriques, han vist vídeos formatius i han pogut realitzar nombrosos tallers pràctics sobre l’ús de respiradors, ecògrafs i tècniques d’infermeria.

L’activitat docent, a més, representa una oportunitat per als neonatòlegs de participar en programes de cooperació, atès que dissortadament no tots els països disposen d’unitats neonatals. A més, segons afirma el Dr. Héctor Boix, un dels docents, “aquestes activitats t’aporten la satisfacció de veure com coses que per a tu són ben simples poden ajudar a disminuir la mortalitat infantil en altres països”.

El curs va néixer de la iniciativa dels mateixos professionals hondurenys i catalans que, conscients de la situació, es van organitzar per impartir els coneixements i habilitats necessaris per reduir aquesta elevada taxa de mortalitat. Allò que en un principi estava pensat com una petita sessió va acabar esdevenint un curs per a uns 40 neonatòlegs i infermeres d’arreu del país.

Actualment, l’activitat docent, que va ser tot un èxit, forma part d’un projecte pilot de cooperació entre els professionals de Vall d’Hebron i els de l’hospital de la Seguretat Social de Tegucigalpa i ben aviat s’ha de signar un acord per continuar amb la formació. “S’està treballant amb pediatres hondurenys en el programa de l’estiu vinent que, sens dubte, inclourà temes cabdals com la reanimació a la sala de parts i el maneig de l’asfíxia neonatal” afirma el Dr. Boix.

Centre formador NIDCAP

L’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron, amb una llarga trajectòria com a centre de referència en el tractament d’embarassos d’alt risc obstètric i en l’atenció als nadons prematurs, és capdavanter en l’aplicació del sistema NIDCAP (Neonatal Individualized Developmental Care and Assesment Program). Juntament amb l’Hospital 12 de Octubre de Madrid, són els únics centres de l’Estat espanyol acreditats per formar professionals d’altres hospitals en aquest coneixement.

 El programa de formació que s’ofereix des del centre de formació NIDCAP Barcelona-Vall d’Hebron va dirigit a professionals de la infermeria, la neonatologia i la psicologia, entre d’altres, que atenen nadons d’alt risc i a les seves famílies.

Les cures centrades en el desenvolupament (NIDCAP és la seva màxima representació) intenten prevenir els efectes potencialment nocius que l’entorn de les UCI neonatals provoquen en el cervell en desenvolupament, disminuir l’estrès parental i millorar la interacció entre pares, mares i infants, per contribuir al millor desenvolupament dels infants. Cal tenir en compte que aquests nadons es troben en un moment molt precoç del desenvolupament del seu sistema nerviós central i aquesta gran immaduresa comporta molta vulnerabilitat.

Per aquest motiu s’utilitzen cobertors a les incubadores per protegir els nadons del soroll i la llum. es redueixen el soroll i la lluminositat ambientals i s’incorpora el contacte pell amb pell (mètode cangur) com una rutina assistencial més. NIDCAP aporta coneixement sobre les conductes del nadó, cosa que permet individualitzar les cures en funció de les seves necessitats. També s’ha apostat, com a element essencial d’aquesta filosofia, per reforçar el paper del pare i la mare en les cures dels seus fills i filles en estreta col·laboració amb els professionals d’infermeria. Per això, el pare i la mare poden entrar a la Unitat de Neonatologia les 24 hores del dia per estar amb els seus fills i filles i són convidats a assumir progressivament el paper de cuidadors principals. Els pares disposen d’una sala per a ells, on també realitzen reunions per compartir experiències, tant amb altres famílies com amb professionals de la Unitat.

140828_honduras_neonats_01Cw

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.