Un projecte coordinat per l’investigador i professor del Departament d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors i membre del grup de recerca Visió per Computador i Robòtica (VICOROB) de la Universitat de Girona (UdG), Xavier Lladó, en què també participen radiòlegs i neuròlegs de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona, el Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEMCAT), l’Hospital Vall Hebron, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha estat finançat amb 399.969 euros per la Fundació La Marató de TV3 per un període de tres anys.
Els investigadors principals del projecte, Xavier Lladó, Joan Carles Vilanova i Jordi Río, han explicat que la iniciativa, de nom BiomarkEM.cat, té com a objectiu principal desenvolupar un programari aplicable a la pràctica clínica en les unitats especialitzades d’esclerosi múltiple i centres de radiologia que permeti, mitjançant ressonància magnètica, identificar de forma més senzilla, ràpida i automàtica les lesions característiques d’aquesta malaltia, quantificar el grau d’atròfia cerebral dels pacients afectats i, a més, facilitar la quantificació i la valoració d’aquestes alteracions al llarg del temps. Això permetria, en un futur, poder utilitzar aquesta tecnologia en la monitorització més objectiva i automàtica dels efectes dels diferents tractaments en l’esclerosi múltiple.
A més, el programari es dissenyarà per poder fer compatible amb els tres tipus principals d’equips de ressonància magnètica que hi ha actualment en els hospitals d’arreu del món.
Dades
La Marató de 2013 va recaptar més d’11 milions d’euros, que han permès finançar 44 projectes de recerca sobre les malalties neurodegeneratives, convertint-se en l’edició que ha aconseguit finançar el nombre més alt de projectes superant els 42 contra el càncer del 2012. També es tracta d’una de les inversions més importants en recerca que s’han fet en els 22 anys d’història d’aquesta iniciativa solidària.
Un total de 79 equips de recerca treballaran en la creació de nous mètodes de prevenció i diagnòstic i tractament d’aquest tipus de malalties. De 187 projectes presentats, 44 foren finançats essent 23 d’aquest unitaris i 21 coordinats entre dos o més centres d’investigació, impulsant d’aquesta manera el treball en xarxa dels diferents grups de recerca. Els projectes es duran a terme en 54 centres d’investigació, 38 de catalans, 9 de l’estat espanyol i 7 d’internacionals.