Dos radiòlegs de l’IDIBGI reben premis a la trajectòria d’investigació en radiologia i al millor treball publicat al 2013

Pedraza i Puig, amb el premi.

Pedraza i Puig, amb el premi.

La Societat Espanyola de Radiologia (SERAM) ha atorgat en el Dia Internacional de la Radiologia el premi a la trajectòria en recerca a Salvador Pedraza, director territorial de Radiologia i Medicina Nuclear de Girona i director de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) a Girona. La junta directiva de la SERAM ha volgut reconèixer la seva extensa trajectòria en projectes de recerca i publicacions internacionals que han ajudat a millorar la validació dels biomarcadors d’imatge en diverses malalties (infart cerebral, tumor cerebral, obesitat, hematoma, traumatisme cranial). A l’IDI Girona es fan cada any unes 12.000 exploracions de Ressonància Magnètica (RM), el 60% de les quals són neurològiques.

El jurat ha destacat les publicacions sobre el valor del diagnòstic per la imatge en pacients amb infart cerebral, tant en l’estudi amb tomografia computeritzada (TC) com amb RM, com ara l’estudi de revisió sobre la validesa dels biomarcadors de RM en l’infart cerebral i totes les publicacions sobre la utilitat en fase hiperaguda, aguda, subaguda i crònica del tensor de difusió. També han estat rellevants els seus estudis sobre la valoració del volum de l’infart cerebral, el valor l’angiografia per RM amb contrast i el valor de les tècniques de perfusió cerebral. Tots aquest estudis han rebut finançament a nivell nacional i internacional.

També s’ha volgut reconèixer el lideratge en la recerca de mètodes avançats en educació mèdica amb realització de joc virtual per aconseguir millorar l’aprenentatge en radiologia en els futurs metges. Concretament, aquest projecte, anomenat Medgame, va rebre finançament internacional des dels Estats Units.

En el mateix acte, la Fundació Espanyola de Radiologia ha concedit el seu premi anual al millor treball de recerca publicat en llengua anglesa per radiòlegs espanyols a Josep Puig, que exerceix a l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta i que forma part del Grup de Recerca en Imatge Mèdica de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i del Servei de Radiologia de l’IDI. La distinció es va lliurar el dia 7 de novembre a la seu de la Associació Espanyola contra el Càncer, coincidint amb el Dia Internacional de la Radiologia, a Madrid.

En el cas del Dr. Puig, el jurat ha valorat la seva investigació, pionera a nivell mundial, que es va publicar el mes de maig de 2013 a la revista Stroke, publicació de referència a nivell mundial. En aquest article (“L’augment de l’anisotropia fraccional del tracte corticoespinal permet discriminar l’inici de l’ictus dins les primeres 4,5 hores”), els investigadors determinaven que l’ús de la ressonància magnètica per tensor de difusió (una tècnica innovadora i avançada que permet estudiar el dany axonal del cervell) incrementa la capacitat diagnòstica per detectar el temps d’evolució d’un infart cerebral quan s’afecta el tracte corticoespinal, és a dir, tots aquells que presenten hemiplegia (dèficit de mobilitat en braços i cames). Les primeres 4,5 hores des de l’inici de l’ictus són crítiques per poder administrar amb seguretat el tractament fibrinolític en vena, per tal de dissoldre el trombe que origina el quadre.

En aquest mateix estudi, que va dur a terme l’equip encapçalat pel Dr. Puig i el mateix Dr. Pedraza entre 2009 i 2011 sobre una mostra de 60 pacients, s’ha detectat que el dany axonal als 30 dies després de patir l’ictus és un biomarcador que permet predir amb fiabilitat el dèficit motor que tindrà el pacient als dos anys d’evolució de la malaltia. El dèficit motor es presenta en més de la meitat dels pacients que pateixen un ictus i suposa una de les principals causes de discapacitat. Així, aquesta tècnica podria en un futur millorar el maneig dels pacients i aplicar el tractament més adequat, com ara intensificar i monitorar les teràpies de neurorehabilitació de forma individualitzada.

El 2013, Puig ja va ser guardonat amb el premi equivalent a l’àmbit europeu per part de la European Society of Neuroradiology. També va rebre el Premi Anual a la Recerca de la Sociedad Española de Neurorradiología.

Aquest dos guardons mostren l’excel·lència del grup de recerca d’imatge mèdica de Girona i de tot l’equip de professionals de l’àrea de la Radiologia i Medicina Nuclear de Girona.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.