El conseller de Salut i l’alcalde de Barcelona inauguren el Centre de Salut Isabel Roig Casernes de Sant Andreu

Inauguració del CAP CasernesAvui s’ha fet la inauguració oficial del Centre de Salut Isabel Roig Casernes de Sant Andreu (Fernando Pessoa, 47-51). L’acte ha comptat amb la presència del conseller de Salut, Boi Ruiz, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

El Centre de Salut Isabel Roig Casernes de Sant Andreu és un equipament de 19.035 metres quadrats que concentra diferents tipologies de serveis en un sol edifici: atenció primària, atenció urgent, atenció pediàtrica integral, salut mental i hospitalització sociosanitària. La seva posada en funcionament s’ha realitzat de manera progressiva, la última fase ha comportat l’obertura d’un hospital sociosanitari de 235 llits que va entrar en funcionament el 15 de setembre del 2014.

Boi Ruiz, conseller de Salut, ha recordat que “aquest centre és un exemple de la col•laboració entre administracions públiques: Departament de Salut, Ajuntament de Barcelona, Consorci Sanitari de Barcelona, CatSalut i Consorci de la Zona Franca”, i que obres com aquestes “són possibles gràcies al capital humà; no es tracta tan sols de recursos econòmics” i que responen a “una manera d’entendre l’atenció a les persones des d’un punt de vista transversal, comunitari”. A més, també ha destacat la figura d’Isabel Roig reconeixent el valor de la seva aportació: “Aquest centre de salut vol ser un reconeixement a les polítiques socials públiques, a partir del seu exemple d’honestedat, compromís, activisme i treball per a la comunitat”.

L’equipament de 19.035m2 ha comptat amb una inversió de 27,73M€, i posa a l’abast de la ciutadania els següents serveis de salut:

  • El Centre d’Atenció Primària (CAP) Casernes, gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS), amb una superfície 2.077m2, on presta atenció l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Casernes (9I). El CAP Casernes ofereix serveis de medicina de família, infermeria, odontologia i treball social, desplega programes i activitats comunitàries, atenció en consulta, programada, espontània i domicili i atén a una població de referència > de 14 anys de 14.9956 habitants.  A més disposa d’un equip territorial d’atenció pediàtrica que atén de manera integral la població entre 0 i 14 anys del barri de Sant Andreu, donant cobertura a 6.943 habitants.
  • El Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Casernes de Sant Andreu també està gestionat per l’ICS; amb una superfície de 505 m2, obre 24 hores al dia tots els dies de l’any. El CUAP és un centre de referència per a les urgències de l’Àrea Integral de Salut (AIS) Barcelona Nord (Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu); dóna suport als equips d’atenció primària en les demandes urgents incrementant-ne la resolució i la cartera de serveis; i és una alternativa al servei d’urgències de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.
  • A més compta amb diferents Serveis especialitzats de salut mental, referent per a la població del districte de Sant Andreu:

 – Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) Sant Andreu, gestionat per la fundació Eulàlia Torras de Beà. La seva superfície és de 567m2, i dóna cobertura a 24.460 habitants fins als 18 anys.

Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) Sant Andreu i Centre de dia de salut mental d’adults de Sant Andreu, gestionats per la Fundació Vidal i Barraquer. El primer té una superfície de 973m2 i el segon de 361m2. Tots dos atenen una població de referència de 124.587 habitants.

  • El nou Centre Sociosanitari Isabel Roig, gestionat per Blauclínic, disposa de 235 llits d’hospitalització sociosanitària (108 de llarga estada, 111 de convalescència i 16 de cures pal·liatives), distribuïts en 4 plantes en una àrea de 11.815 m2. Aquest hospital sociosanitari és un dispositiu de referència de l’AIS Barcelona Nord (Nou Barris, Sant Andreu i Horta-Guinardó) i l’AIS Barcelona Litoral-Mar (Ciutat Vella i Sant Martí).
  • A més, el dia 15 de desembre s’aproparan algunes especialitats pediàtriques de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, (al·lergologia, pneumologia, cardiologia, otorinolaringologia, cirurgia ortopèdica i traumatologia, endocrinologia, gastroenterologia i dermatologia), fet que garantirà una major resolució, proximitat i continuïtat de l’atenció.
  • El Centre de Salut comptarà, en un futur proper, amb una base d’ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), amb un vehicle de suport vital avançat i espais per al personal; funcionarà les 24 hores al dia els 365 dies de l’any.

El conjunt d’aquests serveis són contractats pel Servei Català de la Salut (CatSalut), l’asseguradora pública de Catalunya que té com a missió garantir l’atenció sanitària de cobertura pública de qualitat a la ciutadania.

El Centre de Salut Isabel Roig Casernes de Sant Andreu s’emmarca en el conveni signat entre el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, en l’àmbit del Consorci Sanitari de Barcelona (CSB), per a la millora de la qualitat de la xarxa sanitària de la ciutat. Gràcies a aquest conveni i a la construcció de l’equipament per part del Consorci de la Zona Franca (CZF) de Barcelona, una part de les antigues Casernes de Sant Andreu han esdevingut un espai sanitari estratègic, innovador i de referència per al Districte de Sant Andreu.

El Pla de Salut de Catalunya 2011-2015, instrument estratègic del Departament de Salut i principal eina de transformació del model assistencial, preveu intervencions que millorin la resolució i integració de l’atenció sanitària i el treball en xarxa. En aquesta línia el Centre de Salut Isabel Roig Casernes de Sant Andreu és un bon exemple ja que la concentració de serveis propicia una millor relació, coordinació i integració dels professionals que hi treballen; i juntament amb el nou l’equip territorial d’atenció pediàtrica i els dispositius d’urgències contribueixen a millorar la resolució de l’atenció primària.

La posada en funcionament d’aquest Centre de Salut ha estat una clara aposta del Departament de Salut per la millora de l’accessibilitat, l’ordenació i resolució de serveis i la qualitat de l’atenció sanitària al Districte de Sant Andreu.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.