Els farmacèutics col·legiats de Tarragona rebran formació als laboratoris clínics de l’ICS

2014_Laboratori_ICS_TE 071El president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT), Joaquim Nolla, i el gerent territorial de l’Institut Català de la Salut (ICS) al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Pere Àngel Montserrat, han signat un nou conveni de col·laboració per a que els farmacèutics de Tarragona rebin formació als laboratoris clínics de l’ICS. A l’acte de signatura també hi han participat la directora clínica del Laboratori Clínic Territorial de l’ICS al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Àngels Vilanova, i la vocal d’Analistes del COFT, Cristina Gutiérrez.

“Amb aquesta iniciativa es pretén intensificar les relacions entre el món col·legial i la realitat professional i el desig de col·laborar en el camp de la formació teòrica i pràctica en l’àmbit de les anàlisis clíniques amb l’objectiu que el col·legiat reforci de forma pràctica els coneixements que va adquirir a la Universitat”, manifesta Gutiérrez.

Mitjançant aquest conveni, els farmacèutics pertanyents al COFT podran fer estades formatives tant al Laboratori Clínic de l’ICS Camp de Tarragona (Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona), com al Laboratori Clínic de l’ICS Terres de l’Ebre (Hospital Verge de la Cinta de Tortosa).

Les àrees possibles de col·laboració i les tasques que s’hi realitzaran són:

• Urgències: actualització en els processos analítics implicats en el pacient urgent que inclouen paràmetres bioquímics, hematològics i hemostàsics. Interpretació de les dades generades des del laboratori.

• Bioquímica: introducció a l’automatització total dels processos analítics bioquímics basats en tècniques quimioluminiscents, turbidimètriques, nefelomètriques i potenciomètriques.

• Hematologia: actualització en els processos analítics implicats en l’estudi de l’hematopoesi. Ampliació de coneixements en autoanalitzadors hematològics, sistema d’anàlisi automàtic d’imatges, anàlisi citològica de les sèries hematopoètiques i interpretació integrada dels resultats hematològics.

• Microbiologia: actualització en el diagnòstic de laboratori de les malalties infeccioses. Interpretació de l’antibiograma. Introducció a la metodologia d’identificació ràpida per metodologia làser. Aprenentatge de tècniques manuals per al cultiu microbiològic.

• Immunoquímica i serologia: actualització en l’estudi d’hormones i marcadors tumorals. Interpretació de dades serològiques en el context de les malalties infeccioses. Actualització en l’estudi automatitzat del sediment urinari.

• Preanalítica: adquisició de coneixements sobre els protocols d’extracció i recollida de mostres. Estudi d’implicacions d’incidències preanalítiques. Preprocessament de mostres.

• Qualitat: coneixement del sistema de qualitat d’un laboratori clínic. Introducció a la certificació segons la normativa ISO:9001:2008.

• Biologia molecular (només a Tarragona): introducció a les tècniques d’estudi molecular. Extraccions d’àcids nucleics. Reacció en cadena de la polimerasa. Introducció a tècniques de seqüenciació automàtica.

• Immunologia (només a Tarragona): introducció a l’estudi de les malalties autoimmunes. Estudi d’anticossos per immunofluorescència indirecta. Estudi complet del patró electroforètic de proteïnes. Actualització en l’estudi i interpretació de l’anàlisi d’al·lèrgens.

Les estades es consideren part integrant de l’actualització professional del col·legiat del COFT que no percebrà de l’ICS cap quantitat en concepte de remuneració i rebrà un certificat acreditatiu de la realització del treball.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.