El nou Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari de Bellvitge ja està en funcionament

Foto1L’obertura dels nous equipaments es va produir a les 2.00h de la matinada de l’1 de novembre amb total normalitat.

Les noves Urgències tenen una superfície de 6.000m2 i han suposat unes inversions en equipaments de 5 milions d’euros.

El nou Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari de Bellvitge ja està en funcionament des de les 2.00 hores d’aquesta matinada. L’obertura dels nous equipaments, que ja han rebut els primers pacients, s’ha produït amb total normalitat.

Hores abans del trasllat, l’hospital ha activat els mecanismes preparatoris previs, tant als nous dispositius com als antics espais ja sense servei. Alhora, s’han coordinat els dispositius del Servei d’Emergències Mèdiques –responsables dels trasllats a l’hospital en ambulància dels pacients urgents–, així com els recursos d’informació propis del centre, dirigits a aquells usuaris que acudien a Urgències amb mitjans de transport propis.

Mentrestant, les antigues Urgències s’han anat buidant a mesura que els pacients han estat donats d’alta del Servei, bé amb destí al domicili o bé per ingressar a l’hospital o un altre centre assistencial. L’objectiu de la planificació de l’operativa de trasllat ha estat, en tot moment, aconseguir la mínima afectació dels usuaris i evitar els trasllats de pacients entre espais sense justificació assistencial.

Les noves Urgències de l’Hospital de Bellvitge tenen una superfície de gairebé 6.000 m2 i tripliquen la superfície del servei d’Urgències fins ara en funcionament. Aquest nou dispositiu té 64 boxs assistencials, distribuïts en quatre mòduls especialitzats, d’acord amb el model de triatge que classifica els pacients en funció de la urgència clínica. Aquest increment de superfície facilita una atenció urgent de major qualitat en aspectes de confort, intimitat i seguretat clínica per als pacients i els seus acompanyants.

Els nous espais d’Urgències han rebut una inversió en equipaments d’uns 5 milions d’euros, 1,5 milions dels quals s’han destinat a grans aparells de radiodiagnòstic. Els serveis de radiologia d’Urgències són claus per donar una resposta diagnòstica i un abordatge terapèutic adequats, especialment en serveis d’Urgències que donen assistència terciària d’alta complexitat. En aquest sentit, cal destacar la ubicació al Servei d’Urgències d’un aparell de TC i de dos aparells de radiologia convencional, entre altres.

Coincidint amb l’obertura d’aquest Servei, l’heliport que fins ara estava ubicat al costat del pàrquing del recinte sanitari es trasllada a la coberta de la planta 5 del nou edifici. El trasllat de pacients amb patologia urgent crítica o procedents d’àrees de difícil accés mitjançant helicòpter és una realitat diària de l’hospital i la ubicació de l’heliport a les noves instal·lacions facilita l’admissió ràpida i segura d’aquestes persones. Majoritàriament, es tracta de pacients que ingressen a l’hospital després de l’activació d’un codi infart, ictus terciari o politraumàtic, procedents d’una població de referència d’uns dos milions d’habitants de l’àrea Metropolitana Sud i fins a les Terres de l’Ebre.

Les noves Urgències de l’hospital també donen assistència especialitzada urgent a 210.000 habitants dels municipis del Prat de Llobregat i d’una part de l’Hospitalet de Llobregat. La xarxa assistencial d’atenció urgent d’aquesta àrea també disposa de dos centres urgents d’atenció primària (CUAP) oberts en els últims anys: el CUAP El Prat i el CUAP Pura Fernàndez de l’Hospitalet.

El nou Servei d’Urgències és el primer dispositiu obert del nou edifici construït al recinte de l’Hospital Universitari de Bellvitge, que té una superfície total de 45.000 m2 i que ha suposat una inversió de 86 milions d’euros per part del CatSalut. Pel que fa a la resta de dispositius que ha d’encabir l’edifici, l’any 2015 està prevista l’obertura dels nous hospitals de dia –tant el mèdic com el quirúrgic–, de set quiròfans destinats a procediments de cirurgia major ambulatòria (CMA), i de l’àrea de gabinets i d’intervencionisme. L’edifici també ha d’incorporar dos grans blocs més: el que es destinarà a la renovació de la resta de quiròfans on s’ha de dur a terme la cirurgia mitjanament complexa i d’alta complexitat, i el bloc de l’àrea d’hospitalització del pacient crític mèdic i quirúrgic.

L’obertura de les noves Urgències i també de la resta de dispositius d’aquest nou edifici suposarà la consolidació de l’Hospital Universitari de Bellvitge com a centre terciari i d’alta complexitat en la seva àrea de referència, d’acord amb l’estratègia del Departament de Salut d’invertir en aquest hospital de la xarxa sanitària pública de l’Institut Català de la Salut.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.