Diario Médico premia tres ‘millors idees’ de l’ICS

fotoLa publicació especialitzada en sanitat i medicina Diario Médico atorga tres premis “Las mejores ideas 2014” a iniciatives participades per professionals de l’ICS. Es tracta del projecte de telemedicina Telèmac, per millorar la qualitat de vida dels malalts crònics; una intervenció pionera realitzada a l’Hospital Vall d’Hebron a una dona embarassada amb una malaltia cardíaca congènita, i un estudi del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) que identifica l’exposició a edredons i coixins de plomes com una de les causes principals de la fibrosi pulmonar idiopàtica. Els reconeixements es van concedir el dia 3 de novembre al Teatre Nacional de Catalunya.

Estudi pilot

El primer reconeixement correspon a un estudi pilot que avalua l’eficàcia de les tecnologies de la informació i la comunicació per millorar la qualitat de vida de les persones amb malalties cròniques. Es tracta del Projecte de telemonitoratge de malalts crònics (Telèmac), en què participen uns 400 pacients crònics complexos o amb malaltia crònica avançada que pateixen, com a mínim, insuficiència cardíaca o malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).

Mitjançant diversos dispositius connectats a una tauleta tàctil, els pacients es controlen des de casa el pes, la tensió arterial, la saturació d’oxigen a la sang, el ritme cardíac i el sucre, segons la malaltia que pateixen. La informació recollida passa directament a la història clínica informatitzada dels malalts, que mostra alertes classificades per gravetat si algun paràmetre està alterat. Quan rep una alerta, el professional de medicina de família o d’infermeria es posa en contacte per telèfon amb el pacient. El projecte s’ha dut a terme amb la col·laboració de l’ICS amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI) i l’empresa Telefónica.

Intervenció pionera

Diario Médico també ha reconegut la realització d’una intervenció quirúrgica pionera a l’Hospital Vall d’Hebron, que va permetre poder ser mare a una dona amb una cardiopatia greu. La pacient portava una pròtesi que li substituïa una vàlvula aòrtica que li va fallar quan estava embarassada de 22 setmanes, cosa que li va provocar una insuficiència cardíaca i una estenosi greu que posaven en perill la seva vida i la del fetus. L’equip mèdic va optar per realitzar-li una tècnica innovadora, coneguda amb el nom de valve in valve (vàlvula dins la vàlvula) i que consistia a implantar-li una pròtesi aòrtica dins de la pròtesi que ja portava i que li estava provocant problemes greus, amb l’objectiu de reparar-la.

Coixins de plomes

El tercer premi ha estat per al descobriment d’una de les causes principals de la fibrosi pulmonar idiopàtica, una greu malaltia descoberta l’any 1940, de la qual no es coneixia l’origen. Investigadors del VHIR i del Servei de Pneumologia de l’Hospital Vall d’Hebron han demostrat que es poden determinar les causes de la fibrosi pulmonar idiopàtica en la meitat dels casos, després de la realització d’un estudi clínic en profunditat que inclou un interrogatori exhaustiu i sistematitzat, la determinació d’anticossos enfront de les substàncies causals, proves d’inhalació, cultius i mesuraments ambientals en els llocs que freqüenten els pacients (casa i feina) per detectar els antígens que puguin causar aquesta greu malaltia. L’estudi conclou que una de les principals causes de la malaltia és l’exposició als edredons i coixins de plomes, així com a aus i determinats fongs.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.