La Fundació La Marató de TV3 ha finançat vuit projectes sobre malalties neurodegeneratives en què col·laboren investigadors de centres de recerca participats per l’Institut Català de la Salut, corresponents a la convocatòria de La Marató 2013. Aquests projectes han rebut gairebé dos milions i mig d’euros de finançament. En total, la Fundació La Marató de TV3 reparteix més d’11 milions d’euros a finançar 44 projectes de recerca.
Els projectes que han estat finançats per La Marató 2013 en què participen investigadors de l’ICS són els següents:
- Funció de la fosforilació dels receptors NMDA en l’etiopatologia de la malaltia d’Alzheimer: de la proteòmica als models in vivo. Xavier Altafaj Tardio (IDIBELL Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge. L’Hospitalet de Llobregat). Finançament: 199.715,36 euros.
- Identificació de signatures biològiques específi ques a partir de mostres de plasma per al diagnòstic diferencial de la demència amb cossos de Lewy. Katrin Beyer (IGTP Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol. Badalona).Finançament: 198.184,68 euros.
- Biomedicina de sistemes per desentrellar les bases moleculars i el model de la malaltia de la motoneurona corticoespinal. Carlos Casasnovas Pons (IDIBELL Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge. L’Hospitalet de Llobregat), Maria Jesús Sobrido Gomez (FP Galega de Medicina Xenómica – Fundación Ramon Domínguez. Santiago de Compostela), Cristina Pujades Corbi (Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona – UPF. Barcelona), Mariona Jové Font (IRBLL Institut Recerca Biomèdica de Lleida – Fundació Dr. Pifarré). Finançament: 399.995,53 euros.
- Desxifrant la relació entre la reactivitat des astròcits i el dany neuronal en la malaltia d’Alzheimer. Elena Galea Rodriguez de Velasco (Institut de Neurociències – Universitat Autònoma de Barcelona), Javier Vitorica Ferrandez (Facultad de Farmacia – Universidad de Sevilla), Antonia Gutiérrez Perez (Facultad de Ciencias – Universidad de Málaga), Joan Xavier Comella Carnicé (VHIR – Institut de Recerca Hospital Universitari Vall d’Hebron). Finançament: 382.250,90 euros.
- Biomarcadors diagnòstics i pronòstics en esclerosi múltiple pediàtrica i malalties desmielinitzants relacionades. Francesc Graus Ribas (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona. Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica), Mar Tintoré Subirana (VHIR – Institut de Recerca Hospital Universitari Vall d’Hebron). Finançament: 300.000 euros.
- Efecte terapèutic de liposomes conjugats a proteïna ApoJ/Clusterin recombinant en models experimentals de malaltia d’Alzheimer. Mar Hernández-Guillamon (VHIR – Institut de Recerca Hospital Universitari Vall d’Hebron). Finançament: 200.000 euros.
- Noves tecnologies aplicables a la pràctica clínica per l’obtenció de biomarcadors d’atròfia i de lesions en imatges de ressonància magnètica de pacients amb esclerosi múltiple (BiomarkEM.cat). Xavier Lladó Bardera (Escola Politècnica Superior – Universitat de Girona), Jordi Rio Izquierdo (Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya CEMCAT – Institut de Recerca de la Vall d’Hebron), Joan Carles Vilanova Busquets (Institut Hospital Dr. Josep Trueta Girona – IDIBGI). Finançament: 399.969,26 euros.
- El paper de la reelina en la cruïlla dels mecanismes moleculars de la malaltia d’Alzheimer: taupatia, toxicitat de l’amiloide i transmissibilitat. Lluis Pujadas Puigdomènech (VHIR – Institut de Recerca Hospital Universitari Vall d’Hebron), José María Delgado García (Facultad de Ciencias Experimentales – Universidad Pablo de Olavide. Sevilla). Finançament: 299.943 euros.
La recerca és, juntament amb l’assistència i la docència, un dels pilars bàsics de l’ICS. L’Institut aposta per una recerca de qualitat orientada a la millora de la pràctica clínica. Els professionals de l‘ICS vehiculen les seves activitats d’investigació a través de set centres, vinculats als seus hospitals i de centres d’atenció primària: l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol), i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).