El càncer escamós de la cavitat oral o càncer de boca és la cinquena neoplàsia més freqüent en homes, registrant gairebé 800 nous casos anuals a Catalunya. En dones, és una malaltia d’incidència menor però ascendent (214 nous casos anuals) a causa de la incorporació més tardana d’aquestes al consum de tabac i alcohol, dos factors de risc estretament relacionats a aquesta malaltia. La Unitat Funcional de Cap i Coll de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) organitzen, el proper divendres 31 d’octubre, la IX Jornada de Cap i Coll, dedicada aquest any al càncer de boca.
“Els últims avenços com la reconstrucció amb cirurgia planificada virtualment, la tècnica del gangli sentinella, o els progressos en rehabilitació i prevenció de seqüeles han permès millorar la qualitat de vida dels nostres pacients”, explica el Dr. Antoni Marí, cap del Servei de Cirurgia Maxil·lofacial i Oral de l’HUB i director de la jornada. La jornada es realitza en col·laboració amb el Màster d’Odontologia en Pacients Oncològics i Immunocompromesos de la Facultat d’Odontologia de l’Hospital Odontològic Universitari de la Universitat de Barcelona.
Actualment, la cirurgia reconstructiva permet refer durant la mateixa operació d’extracció del tumor parts com la mandíbula, les dents o la llengua. La reconstrucció mandibular es fa mitjançant tècniques microquirúrgiques i es pot planificar abans virtualment amb un software a partir d’imatges d’escàner que permet al cirurgià donar una forma exacta a l’os que ha de reconstruir la mandíbula, així com planificar la col·locació de les dents.
El tractament del càncer de boca és principalment quirúrgic, complementat amb radioteràpia i quimioteràpia en els tumors més grans. Si bé en tumors petits la supervivència és del 90%, amb els més grans no arriba al 50%. La detecció en estadis inicials és fonamental per iniciar l’abordatge més adequat. “Existeixen lesions bucals precanceroses, com les taques blanques (leucoplàsies) i les úlceres malignes, que no es detecten a temps perquè no són doloroses. És molt important realitzar accions de conscienciació entre la població i entre els professionals sanitaris sobre la importància de les revisions que permeten detectar a temps aquest tipus de lesions”, assegura el Dr. Marí.
Conjuntament amb la jornada prevista, també se celebrarà la II Jornada d’Odontologia Oncològica, organitzada per l’Hospital Odontològic de la Universitat de Barcelona. Una bona assistència dental és imprescindible tant per preparar la cirurgia com per prevenir efectes tòxics de la radioteràpia i la quimioteràpia a les dents o a la mandíbula que poden arribar a derivar en necrosi. “És important considerar tots els aspectes rehabilitadors de la malaltia ja que, a banda de la seva gravetat, també implica un gran impacte psicosocial que pot afectar en elements tan importants com l’aspecte físic de la cara, la deglució o la parla”, explica el Dr. Marí.
Així mateix, i donada la importància del diagnòstic precoç de les lesions premalignes i dels càncers en estadis incipients, durant tota la setmana del 27 al 30 d’octubre, es farà una campanya de diagnòstic precoç del càncer oral amb la col·laboració de la Facultat d’Odontologia de la UB.
En els darrers anys també han destacat avenços com la navegació intraoperatòria, de la qual el Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l’Hospital Universitari de Bellvitge va ser pioner l’any 2010 a Catalunya, amb una intervenció per extreure un tumor d’una àrea de difícil accés. La cirurgia robòtica amb el sistema Da Vinci, emprat, en aquesta especialitat, per abordar lesions a la part posterior de la boca per tal de disminuir la morbilitat dels accessos quirúrgics, intervenció per a la qual, l’any 2012, el Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l’HUB va ser el primer acreditat a Espanya. Així com, la tècnica de gangli sentinella, mitjançant la qual, en els casos de probabilitats de metàstasi inferiors al 20%, s’extreuen només el primer o dos primers ganglis amb risc d’extensió del càncer, creant la mínima lesió sense augmentar el risc.
La Unitat Funcional de Cap i Coll de l’Hospital Universitari de Bellvitge
La Unitat Funcional de Cap i Coll de l’Hospital Universitari de Bellvitge, de caràcter eminentment multidisciplinari, creada l’any 2004, és l’única d’aquestes característiques a Catalunya i l’Estat. Aquesta unitat està formada per professionals de l’Hospital Universitari de Bellvitge, un dels 5 grans hospitals universitaris de Catalunya, de l’Institut Català d’Oncologia, centre públic i monogràfic sobre el càncer, i l’Hospital Odontològic i la Facultat d’Odontologia de la Universitat de Barcelona. La Unitat Funcional de Cap i Coll aplega tots els professionals implicats en el diagnòstic, el tractament, la reconstrucció i la rehabilitació d’aquests càncers, oferint una atenció integral als pacients.