Descobreixen un nou marcador que permetrà monitoritzar el tractament del càncer colorectal a través de mostres de sang

Grup de recerca del Dr. Villanueva

Grup de recerca del Dr. Villanueva, del VHIO.

Una recerca liderada pel Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha assenyalat un nou mètode pràctic i no invasiu per al monitoratge del tractament en pacients amb càncer colorectal (CRC). El treball, que s’acaba de publicar a la revista Clinical Cancer Research, ha demostrat que hi ha una correlació entre els nivells sanguinis de pEGFR, la forma activa del receptor del factor de creixement epidèrmic, i la resposta al tractament amb el fàrmac cetuximab. De manera que la forma activada d’EGFR (pEGFR) se secreta com a resposta a la teràpia antiEGFR. Aquesta troballa obre la porta a poder monitoritzar el que està passant al tumor i les seves metàstasis durant el tractament terapèutic, mitjançant simples analítiques de sang.

L’estudi, dirigit per Josep Villanueva, investigador principal del Grup de Biomarcadors Tumorals, presenta diverses novetats. Primer, els investigadors van fer servir el cultiu cel·lular en tres dimensions (3D) per poder estudiar correctament la resposta, in vitro, de les cèl·lules tumorals al cetuximab, un dels fàrmacs més utilitzats en càncer colorectal. L’ús d’aquest model innovador ha permès estudiar com canvien les proteïnes secretades mitjançant tècniques de proteòmica quantitativa. Aquest és un dels primers treballs de proteòmica que ha donat lloc a un candidat a marcador tumoral que es pot mesurar fàcilment en sang.

Els resultats de l’anàlisi del secretoma, que és el conjunt de proteïnes secretades per una cèl·lula, mitjançant tècniques de proteòmica quantitativa, van ser sorprenents. El grup del Dr. Villanueva ha descobert que, quan les cèl·lules tumorals responen al cetuximab, se secreta la forma activa del receptor, pEGFR, que és la diana d’aquest fàrmac. El nivell de pEGFR està relacionat amb la sensibilitat i la resistència de les cèl·lules tumorals de càncer colorectal, tant in vitro com en el plasma de pacients que reben cetuximab.

Aquest projecte s’ha desenvolupat en estreta col·laboració amb el Departament d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, dirigit per Josep Tabernero, que, a més, és director del VHIO i de recerca clínica del mateix institut. Aquesta col·laboració ha permès validar els resultats de laboratori en pacients, donant-los així rellevància clínica. Per tant, mesurant el nivell de pEGFR al plasma es pot dir directament si el tractament funciona o no.

Els investigadors han validat els resultats in vitro amb mostres de plasma dels pacients amb CRC tractats amb cetuximab. “Aquest descobriment i els seus resultats obren la porta a monitoritzar la resposta al fàrmac cetuximab mesurant la concentració de pEGFR d’una manera no invasiva en el plasma de pacients”, així resumeix el Dr. Villanueva la importància d’aquesta recerca.

L’estudi parteix d’un objectiu clar i simple: buscar marcadors moleculars, no invasius i fàcils de mesurar, a les teràpies dirigides d’antiEGFR. “El més necessari en oncologia és la identificació de marcadors que indiquin si el tractament funciona a nivell molecular o no”, explica Villanueva, i prosegueix: “aquesta estratègia ens permetrà veure-ho amb una simple anàlisi de sang”. Fer servir el pEGFR com un biomarcador podria servir per monitoritzar el tractament i podria permetre fer un seguiment de la resposta al tractament sense necessitat de fer una tomografia de control (TAC), la prova estàndard que s’usa avui dia per monitoritzar la mida del tumor, la qual cosa comportaria, sens dubte, un benefici per al pacient.

“Tenim resultats preliminars molt prometedors. Ara el pas següent és validar els nostres resultats ampliant el nombre de pacients”, conclou el Dr. Villanueva.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.