Santiago Ramón y Cajal, cap del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha pres possessió com a acadèmic de numerari de la Reial Acadèmia Nacional de Medicina (RANM) en un acte solemne celebrat ahir a la seu de l’Acadèmia. El tema escollit per a la seva conferència va ser “El repte de l’heterogeneïtat patològica i molecular del càncer, reflexions sobre nous paradigmes de recerca”, contestat en nom de l’Acadèmia pel professor Eduardo Díaz-Rubio, acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Nacional de Medicina.
El discurs, en què va repassar les línies de recerca que ha desenvolupat amb el seu grup al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) en els darrers anys i els avenços més rellevants en aquest camp, també va servir per proposar un canvi de l’estructura i l’estratègia en la recerca. En aquest sentit, el Dr. Ramón y Cajal proposa un model d’estratègia basat en la formació d’equips “reals” multidisciplinaris, tant de coordinació dels líders dels grups de recerca com d’equips de sinergies transversals per a la gestió del coneixement, la coordinació, el seguiment dels projectes i per a la coordinació logística i l’administració.
Durant la seva intervenció a la prestigiosa institució, Ramón y Cajal va explicar que en els últims anys s’està avançant molt en el coneixement del càncer i recopilant molta informació des de l’anatomia patològica, on se segueixen noves variants tumorals; i des de la biologia molecular, on s’estan identificant centenars d’alteracions genètiques i bioquímiques, “tot això, en un context de gran heterogeneïtat tumoral i també intratumoral que implica la necessitat d’individualitzar l’estudi i diagnòstic de cada tumor”, va explicar el cap del servei d’Anatomia Patològica de Vall d’Hebron.
El Dr. Ramón y Cajal va resumir els avenços més rellevants en patologia oncològica, especialment a nivell molecular i els grans problemes de la patologia tumoral, inherents al seu propi dinamisme molecular. En paraules del doctor: “Aquest dinamisme indueix a una marcada heterogeneïtat, i ja coneixem centenars de variants anatomopatològiques i milers d’alteracions genètiques gràcies a la recerca realitzada en els darrers 25 anys”. En aquest sentit, inicialment van estudiar l’heterogeneïtat morfològica tumoral en funció d’alteracions oncogèniques específiques que s’introduïen en cèl·lules primàries i van poder constatar que alguns patrons morfològics i diferents graus d’agressivitat i pronòstic podien ser secundaris a determinades alteracions oncogèniques. També van demostrar com el grau de diferenciació escamosa en carcinomes epidermoides podia ser modulat per fibroblasts i cèl·lules de l’estroma. Posteriorment, van estudiar l’heterogeneïtat molecular des del punt de vista terapèutic.
Segons explica el Dr. Ramón y Cajal , “vam observar que alguns oncògens induïen resistència o sensibilitat a determinats protocols terapèutics. Va ser interessant observar que el gen adenoviral E1a induïa una gran sensibilitat a tractaments amb agents quimioteràpics i radioteràpia i, de fet, vam arribar fins a la fase d’assajos clínics”. Sobre la recerca realitzada en els últims anys pel grup que lidera Santiago Ramón y Cajal, va comentar que “estem treballant en l’expressió de proteïnes clau en la transmissió de senyals, que mostren una marcada heterogeneïtat intratumoral i hem proposat dos d’aquests factors, el 4E-BP1 i el EIF4E, que s’expressen de forma homogènia, com a prometedores dianes terapèutiques”. En aquest sentit, el doctor va concloure assegurant que “s’han d’investigar factors, que siguin autèntics conductors del tumor maligne i que siguin distintius de les cèl·lules tumorals. En aquest sentit, proposem la identificació i inhibició de factors/dianes relacionats amb la resistència a la hipòxia, al dany genòmic, que facilitin a les cèl·lules tumorals envair els teixits i formar metàstasis”.
El professor Santiago Ramón y Cajal Agüeras (Saragossa, 1959) és catedràtic d’Anatomia Patològica de la Universitat Autònoma de Barcelona des de 2008. La seva trajectòria ha estat marcada pel desenvolupament conjunt de la carrera acadèmica i professional, de metge anatomopatòleg i d’investigador. Com a metge i patòleg, ha treballat a la Fundació Jiménez Díaz de Madrid, a l’Hospital general de Móstoles, a la Universitat de Yale, a la Clínica Puerta de Hierro i en l’actualitat, és cap del servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.
Com a investigador, al capdavant del seu grup al VHIR, ha realitzat múltiples projectes amb més de 180 publicacions científiques i més de 200 comunicacions en congressos internacionals pels quals se li han atorgat les distincions següents: Premi Ernesto Seco de la Reial Acadèmia Nacional de Medicina (1996), Col·legiat d’Honor del Col·legi de Metges de Saragossa (1997) i Premi Nacional d’Investigació en Oncologia per a Joves Investigadors (1997). El 2001 va ser elegit acadèmic corresponent de la RANM.