L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha rebut tres guardons Best in Class: Millor Unitat de Trasplantaments, Millor Unitats d’Esclerosi Múltiple i Millor Hospital en Recerca i Innovació. Els Best in Class són una iniciativa promoguda pel diari Gaceta Médica, publicació de l’editorial Contenidos e Información de Salud, i la Càtedra d’Innovació i Gestió Sanitària de la Universitat Rei Joan Carles, que té l’objectiu de reconèixer públicament el millor centre d’atenció primària, el millor hospital i els millors serveis o unitats de l’Estat espanyol, públics i privats, que destaquen per l’excel·lència en l’atenció que presten als seus pacients.
La concessió dels diferents premis es basa en la puntuació que obtenen els candidats mitjançant l’Índex de Qualitat Assistencial al Pacient (ICAP), creat especialment per a aquests guardons, i que s’estableix a partir de l’anàlisi multivariable de les dades recollides en qüestionaris específics emplenats pels hospitals i centres d’atenció primària mitjançant un web.
Josep Sánchez de Toledo, pel Programa de trasplantaments hematopoètics; Jaume Sastre en nom de Xavier Montalbán, pel projecte Cemcat, i Joan X. Comella, en nom del VHIR, han recollit el prestigiós guardó que atorguen Gaceta Médica i la Càtedra d’Innovació i Gestió Sanitària de la Universitat Rei Joan Carles.
La Unitat de Trasplantaments de Progenitors Hemopoètics
Amb una mitjana de 40 trasplantaments anuals, la Unitat de Trasplantaments de Progenitors Hemopoètics és la més activa de l’Estat i fins ara n’ha realitzat un total de més de 1.100 a infants amb malalties hematològiques malignes, no malignes, immunodeficiències primàries greus, malalties metabòliques i tumors sòlids entre d’altres.
Està capacitada per realitzar trasplantaments autòlegs i al·logènics de donant germà HLA idèntic, de donant no familiar i d’altres donants alternatius. S’han fet un total de 1.128 trasplantaments (653 al·logènics i 475 autòlegs) per als quals s’han utilitzat els tres tipus de fonts: medul·la òssia, sang perifèrica i sang de cordó umbilical, esdevenint el servei nacional que més d’aquesta darrera font ha realitzat.
El grup d’investigació translacional en càncer infantil i malalties hematològiques contribueix amb els seus projectes a un millor diagnòstic, pronòstic, tractament i control d’aquestes malalties. També disposa d’una Unitat d’Assajos Clínics per a Tractaments Innovadors i pertany a la Innovative Therapies for Children Cancer.
Per segon any consecutiu, el Servei d’Oncohematologia Pediàtrica, centre de referència nacional i internacional en el tractament del càncer en la infància i de les malalties hematològiques, rep el prestigiós guardó. A banda dels premis BIC 2013 i 2014, el desembre de 2012 va assolir l’acreditació de qualitat JACIE, la de més prestigi internacional del seu àmbit, que l’acredita com a centre excel·lent en assistència a l’infant trasplantat i la seva família i el situa al capdavant de les unitats exclusivament pediàtriques de l’Estat espanyol a aconseguir-ho.
El Cemcat
El Cemcat és un centre de veritable atenció integral a l’esclerosi múltiple (diagnòstic precoç, tractament farmacològic de fons i simptomàtic i rehabilitador), la qual cosa permet una valoració i maneig global de totes les manifestacions de la malaltia i alhora una adaptació a les necessitats canviants en funció del moment evolutiu. El Cemcat integra també una intensa activitat científica i docent que es tradueix en la publicació de més de 170 articles en revistes científiques en els últims quatre anys, amb un factor d’impacte acumulat en aquest període de més de 1.000 punts i publicacions en les millors revistes de l’àmbit de la medicina, com New England Journal of Medicine o The Lancet. En el vessant docent, el centre de referència estatal per a l’esclerosi múltiple, organitza anualment un Màster en línia en neuroimmunologia, en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, el 2013 ha organitzat 25 cursos internacionals als quals han assistit un total de 444 persones, i ha acollit 94 professionals sanitaris per realitzar estades (54 internacionals). La docència i la recerca són els impulsors fonamentals d’una millor assistència en el mateix centre i, en aquell temps, d’una millora assistencial a regional i global.
El VHIR
El Vall d’Hebron Institut de Recerca ha guanyat el premi com a millor centre en l’apartat d’investigació i innovació. Aquest doble concepte s’adapta perfectament a la filosofia del VHIR, que en la seva missió es defineix com una institució del sector públic que promou i desenvolupa la investigació i la innovació biomèdica.
El VHIR Investiga per millorar la vida les persones, i els seus investigadors treballen per transferir a la societat el coneixement que s’adquireix fent recerca als laboratoris. Els resultats del que investiga el VHIR no es queden al laboratori, sinó que s’apliquen als pacients a mig termini.
Amb aquesta filosofia, sent líders en assaigs clínics, diversificant les fonts d’ingressos, incrementant els projectes de recerca internacionals, tant europeus com dels Estats Units, i apostant per noves idees, com un concurs d’innovació, el VHIR es manté entre els millors centres de recerca de l’Estat, competeix ja a bon nivell a Europa i, tot i l’entorn econòmic, és un centre CERCA que ha mantingut el seu creixement econòmic i xifres positives en el balanç del seu pressupost.