El Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha realitzat una intervenció pionera, d’una durada de gairebé dotze hores, que ha permès reconstruir el defecte mandibular resultant d’una resecció oncològica àmplia per una tumoració localment agressiva en el maxil·lar inferior.
La mandíbula juga un paper fonamental en la masticació, la deglució, l’articulació, la respiració i el contorn facial. La reconstrucció microquirúrgica representa el patró de màxim nivell per reconstruir els defectes segmentaris mandibulars. Aquesta tècnica, pionera a Lleida, requereix importants coneixements anatòmics i quirúrgics de l’interior i l’exterior de l’àrea maxil·lofacial, a més del domini de les tècniques reconstructives més actuals.
L’equip, liderat pel doctor Ramón Ventín i la doctora Inmaculada Juárez, professionals de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, ha efectuat aquesta primera intervenció amb una tècnica (anomenada de cresta ilíaca microvascular pediculada a l’artèria circumflexa ilíaca profunda) que representa un avenç important en el terreny de l’oncologia quirúrgica. L’objectiu de l’operació és retornar al pacient la correcta funcionalitat després d’una resecció oncològica àmplia.
Actualment, després de l’excel·lent resultat de la intervenció, el pacient es troba totalment recuperat i en espera de la posterior rehabilitació, un cop ja ha passat el període inicial de cicatrització i d’adaptació dels teixits.